Browar Tymotki, niekończąca się opowieść

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    T-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.


    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
      T-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.
      Jeśli można zapytać w jakiej temperaturze zostały zadane?

      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli można zapytać w jakiej temperaturze zostały zadane?
        Około 32 stopnie.


        Comment

        • dkrasnodebski
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 2316

          Znaczy się stygnie
          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

          www.radoslawstolar.pl

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
            Około 32 stopnie.
            Troszkę za ciepło mają stąd fermentacja bardzo burzliwa.
            Ja chłodzę latem do 20 - 22*C gdy ruszy fermentacja temperatura dochodzi do 24 - 26*C.

            Comment

            • banaszek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.02
              • 617

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Troszkę za ciepło mają stąd fermentacja bardzo burzliwa.
              Ja chłodzę latem do 20 - 22*C gdy ruszy fermentacja temperatura dochodzi do 24 - 26*C.
              Też taką naukę wyniosłem Tak czy inaczej, miałem przynajmniej przygodę z oglądaniem przepięknych krajobrazów na powierzchni brzeczki. Piwo przecież z tego i tak wyjdzie


              Comment

              • banaszek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.02
                • 617

                Warka nr 27, Pszeniczne - Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady

                Zasyp:
                pilzneński - 2000 g
                pszeniczny jasny - 3000 g
                Caramunich typ II - 350 g

                Barwa z zasypu to jakieś 12 EBC, wyjdzie ciemna pszenica.

                Zacieranie:
                15 minut 44 stopnie
                30 minut 63 stopni
                30 minut 72 stopnie
                15 minut 78 stopni (tutaj dodaję Caramunich)

                Chmielenie:
                1 h - 20 g Lubelskiego

                Drożdże:
                gęstwa Wyeast 3068 (dzięki Infam!)


                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  Przepraszam że się wtrące do działu o piwowarstwie domowym o którym nie mam zielonego pojęcia ale chciałem tylko ostrzec że nazwa browaru jest bardzo niebezpieczna gdyż może kojarzyć się ze słowem WYMIOTKI . Ale tak pozatym to życzę Ci Banaszek sukcesów na tej niwie.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    nazwa browaru jest bardzo niebezpieczna gdyż może kojarzyć się ze słowem WYMIOTKI . Ale tak pozatym to życzę Ci Banaszek sukcesów na tej niwie.
                    Dziękuję za życzenia Staram się
                    Last edited by banaszek; 2007-09-24, 10:05.


                    Comment

                    • banaszek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.02
                      • 617

                      Z powodów... zdrowotnych nie jestem w stanie zabutelkować tej pszenicy... Butelki już czekają od kilku dni. Macie doświadczenie z przetrzymywaniem pszenicy 4 tygodnie na cichej? Jakieś uwagi, spostrzeżenia?


                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z powodów... zdrowotnych nie jestem w stanie zabutelkować tej pszenicy... Butelki już czekają od kilku dni. Macie doświadczenie z przetrzymywaniem pszenicy 4 tygodnie na cichej? Jakieś uwagi, spostrzeżenia?
                        Zdekantuj z cichej i wstaw fermentor w lagerowe temperatury, może stać nawet miesiąc. Będziesz miał Kristall.

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          Po miesiącu na cichej możesz mieć problem z nagazowaniem piwa. Zwłaszcza jeśli wstawisz je do niskiej temperatury.
                          Poproś sąsiada, aby przyniósł Ci to piwo do domu i zabutelkuj.

                          Comment

                          • banaszek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.02
                            • 617

                            Nagazowaniem się nie przejmuję. Bardziej chodziło mi o ewentualną utratę aromatów właściwych dla pszeniczniaków. Inne piwa trzymałem na cichej nawet dłużej. Z pszenicą nie mam dużego doświadczenia.


                            Comment

                            • banaszek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.02
                              • 617

                              Zabutelkowane. Dodałem 200 g ekstraktu jasnego. Wyszło 38 butelek 0,5 l.
                              Do kadzi rozlewnej przelewał... mój dyrektor. Również kapslował.

                              Piwo ma "jakieś" pszeniczne aromaty i smak. Zobaczymy co będzie po paru tygodniach leżakowania. Zawsze bałem się pszeniczniaków


                              Comment

                              • banaszek
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.02
                                • 617

                                Wczoraj degustowałem. Niedobre. Gorzkie. Za dużo goryczki. Nie bardzo, nie podoba mi się, niefajne...


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X