T-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziT-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziJeśli można zapytać w jakiej temperaturze zostały zadane?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziOkoło 32 stopnie.
Ja chłodzę latem do 20 - 22*C gdy ruszy fermentacja temperatura dochodzi do 24 - 26*C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziTroszkę za ciepło mają stąd fermentacja bardzo burzliwa.
Ja chłodzę latem do 20 - 22*C gdy ruszy fermentacja temperatura dochodzi do 24 - 26*C.
Comment
-
-
Warka nr 27, Pszeniczne - Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady
Zasyp:
pilzneński - 2000 g
pszeniczny jasny - 3000 g
Caramunich typ II - 350 g
Barwa z zasypu to jakieś 12 EBC, wyjdzie ciemna pszenica.
Zacieranie:
15 minut 44 stopnie
30 minut 63 stopni
30 minut 72 stopnie
15 minut 78 stopni (tutaj dodaję Caramunich)
Chmielenie:
1 h - 20 g Lubelskiego
Drożdże:
gęstwa Wyeast 3068 (dzięki Infam!)
Comment
-
-
Przepraszam że się wtrące do działu o piwowarstwie domowym o którym nie mam zielonego pojęcia ale chciałem tylko ostrzec że nazwa browaru jest bardzo niebezpieczna gdyż może kojarzyć się ze słowem WYMIOTKI . Ale tak pozatym to życzę Ci Banaszek sukcesów na tej niwie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzinazwa browaru jest bardzo niebezpieczna gdyż może kojarzyć się ze słowem WYMIOTKI . Ale tak pozatym to życzę Ci Banaszek sukcesów na tej niwie.Last edited by banaszek; 2007-09-24, 10:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziZ powodów... zdrowotnych nie jestem w stanie zabutelkować tej pszenicy... Butelki już czekają od kilku dni. Macie doświadczenie z przetrzymywaniem pszenicy 4 tygodnie na cichej? Jakieś uwagi, spostrzeżenia?
Comment
-
-
Zabutelkowane. Dodałem 200 g ekstraktu jasnego. Wyszło 38 butelek 0,5 l.
Do kadzi rozlewnej przelewał... mój dyrektor. Również kapslował.
Piwo ma "jakieś" pszeniczne aromaty i smak. Zobaczymy co będzie po paru tygodniach leżakowania. Zawsze bałem się pszeniczniaków
Comment
-
Comment