T-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
T-58 tak ruszyły, że po 30 minutach miałem baranki o wysokości 20 cm! Nigdy mi się to nie zdarzyło. Żarły jak szalone. Dzisiaj rano już po sprawie. Niepokoi mnie jedynie temperatura, fermentor miał rano 29 stopni C... I to mimo chłodu (17 st.C) w pomieszczeniu.Comment
-
-
Tak czy inaczej, miałem przynajmniej przygodę z oglądaniem przepięknych krajobrazów na powierzchni brzeczki. Piwo przecież z tego i tak wyjdzie
Comment
-
Warka nr 27, Pszeniczne - Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady
Zasyp:
pilzneński - 2000 g
pszeniczny jasny - 3000 g
Caramunich typ II - 350 g
Barwa z zasypu to jakieś 12 EBC, wyjdzie ciemna pszenica.
Zacieranie:
15 minut 44 stopnie
30 minut 63 stopni
30 minut 72 stopnie
15 minut 78 stopni (tutaj dodaję Caramunich)
Chmielenie:
1 h - 20 g Lubelskiego
Drożdże:
gęstwa Wyeast 3068 (dzięki Infam!)
Comment
-
Przepraszam że się wtrące do działu o piwowarstwie domowym o którym nie mam zielonego pojęcia ale chciałem tylko ostrzec że nazwa browaru jest bardzo niebezpieczna gdyż może kojarzyć się ze słowem WYMIOTKI. Ale tak pozatym to życzę Ci Banaszek sukcesów na tej niwie.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
-
Zdekantuj z cichej i wstaw fermentor w lagerowe temperatury, może stać nawet miesiąc. Będziesz miał Kristall.Comment
-
Zabutelkowane. Dodałem 200 g ekstraktu jasnego. Wyszło 38 butelek 0,5 l.
Do kadzi rozlewnej przelewał... mój dyrektor. Również kapslował.
Piwo ma "jakieś" pszeniczne aromaty i smak. Zobaczymy co będzie po paru tygodniach leżakowania. Zawsze bałem się pszeniczniaków
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nowe terminy Gield na 2005
F.v.B.-Tauschbörsenplan
2005
Datum / Date Börse / Meeting
19. März 2005 Hamm - Int. FvB Isenbeck Tauschbörse in den Zentralhallen
7. Mai 2005 Worms - F.v.B. Tauschbörse
21. Mai 2005 Aldersbach - FvB...-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
2005-02-27, 15:44 -
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
wszystko jak zwykle kłębi się pod koniec roku jeszcze bardziej niż zwykle i mam wielką prośbę do Was. Powtórka z roku 2005
Zostało trochę piw które nie były opisywane juz jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w kończącym się...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
wszystko kłębi się pod koniec roku i mam jak zwykle wielką prośbę do Was. Powtórka z lat 2005 i 2006
Zostało trochę piw które nie były opisywane już jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w kończącym się roku...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment