Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzigorzkie z 20g lubelskiego? Niemożliwe. Ciemne pszeniczki dojrzewają dłużej, daj jej z miesiąc...
Comment
-
-
Warka nr 28, Koźlak - pracuję nad nazwą
Zasyp:
pilzneński - 4100 g
monachijski - 1100 g
Carapils - 410 g
Carared - 500 g
Dlaczego tak dziwne liczby? Wcale nie są dziwne. Dokładność pomiarów do 10 dag jest zamierzona.
Barwa według moich wyliczeń to ok. 10 EBC.
Zacieranie:
15 minut 52 stopnie
30 minut 62 stopni
30 minut 72 stopnie
15 minut 78 stopni
Chmielenie:
90 min. - 30 g Marynki
90 min. - 15 g Hallertrau Hersbruecker
15 min. - 15 g Hallertrau Hersbruecker + 2 łyżeczki mchu irlandzkiego
Drożdże:
Wyeast Bavarian Lager, starter pójdzie do dwóch warek. Koźlaka i "popłuczyn po nim". W tej chwili chmieli się Koźlak więc trudno powiedzieć co będzie piwem popłuczynowym. Chmielenie popłuczyn - Marynka i Lubelski. Pewnie wyjdzie jakaś dziewiątka - dziesiątka.Last edited by banaszek; 2008-01-01, 18:48.
Comment
-
-
Reaktywacja
Właśnie zauważyłem, że... okłamałem dużo osób. Twierdziłem w rozmowach na żywo, że ostatnie piwo uwarzyłem półtora roku temu. Niniejszym przepraszam i dementuję. To było dwa lata i dziewięć miesięcy temu. Wstyd.
Warka numer ileś tam - reaktywne twarzowe. Sam pilzneński, drożdże pilzneńskie, lagerek lekki... taki lewek mazowiecki. Tak, tak włóaśnie zrobię. To pozlotowe dywagacje.
Comment
-
Comment