Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Wczoraj nawarzyłem piwka , zaczęło się już w piątek wieczorem, poczta dostarczyła przesyłkę od mjp - gęstwa drożdżowa WLP 550 Belgian Ale. W tym miejscu dziękuję za trud spakowania, wysłania, gęstwę i słoik.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Działania rozpocząłem w "słodowni" , do receptury potrzebny był słód karmelowy,
      więc z kilograma strzegomskiego uprażyłem karmelowy.
      Namoczyłem sód celem podniesienia jego wilgotności - 30 minut, następnie godzinę "zacierałem" na blasze w piekarniku w temperaturze 65*C (-+5), po godzinie wolno podgrzałem do 150*C. Wyszedł smaczny karmel troszkę ciemniejszy od jasnego.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Po ześrutowaniu słodów przyszedł czas na Warkę 9. Po raz pierwszy pokusiłem się zrobić jakieś gatunkowe piwo, z racji otrzymanej gęstwy zdecydowałem się na Belgijskie Ale.

        Skład:
        3 kg słodu strzegomskiego
        3 kg słodu monachijskiego
        0,3 kg słodu karmelowego (jeszcze ciepły )

        Drożdże:
        Gęstwa WLP550 Belgian Ale ( dzięki mjp)

        Chmiele:
        50 g marynki granulat (2004)
        50 g lubelski granulat (2004)

        Zacieranie:
        Wsyp do wody 16 litrów 35*C
        podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
        podgrzanie do 64*C - przerwa 30 minut
        podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut (próba jodowa wyszła już po przerwie w 64*C)
        podgrzanie do 77*C - stop
        Filtracja bezproblemowa.
        Chmielenie godzinne, ma początek cała marynka w 50 minucie cały lubelski.
        Filtracja chmielu podczas przelewu do fermentora sopsobem rurka-pończocha
        Chłodzenie nową chłodnicą - rewelacja 18 minut do 22*C, zaszczepienie drożdżami.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pomiary brzeczki przedniej wykazały 13 Blg w 30 litrach brzeczki. Po chmieleniu odparowało 4,8 litra wody około 0,2 zostało w błocie chmielowym (odsączone przez pończochę).
          Balling przed fermentacją wyniósł 15,5 w 25 litrach.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            W chwili obecnej drożdże ładnie pracują, piana ma ze 2 centymetry i cudnie pachnie

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Wykonałem pomiar Blg wyszło 5. Piwo w smaku o dziwo o goryczce średniej, prawdopodobnie za przyczyna dość wysokiego Blg początkowego 15,5. Smak bardzo ciekawy WLPiaki wnosły do piwa ciekawe nuty (rasowe ), problemem jest jednak dość duża pozostałość błota chmielowego (wczesniej tego nie było) zastanawiam się jak sobie z tym poradzić.
              Liczę na dobre rady

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Kurcze, moje WLPiaki całą Polskę zwiedziły
                A ten syfik chmielowy pływa Ci po wierzchu, na drożdżach i pianie?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Kurcze, moje WLPiaki całą Polskę zwiedziły
                  A ten syfik chmielowy pływa Ci po wierzchu, na drożdżach i pianie?
                  Z góry niewiele można zauważyc chmielu, niestety dolne partie piwa są zamulone poważnie.
                  Myśle nad jakims filtrem, ale to paskudztwo jest w stanie zapchać dosłownie wszystko.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Przy okazji dziękuję za puszczenie gestwy w obieg
                    Z góry tak to wygląda, pstryknięte z godzinkę wstecz.
                    Attached Files

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Błąd przy filtracji chmielu polegał na kapaniu - wybijaniu z pończochy drobin chmielowych.
                      W poprzednich warkach tego problemu nie miałem, ładnie spływała nachmielona brzeczka wężem od pończochy (może był stały strumień). Sprawdziłem czy oczko nie poleciało , ciągłość delikatnej materii została jednak zachowana. Wnisek jest jeden oczywisty SZYSZKI.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Chmiel osiadł, przelanie na cichą odbyło się bardzo sprawnie Blg spadło do 4,5 , piwo zapowiada nie wyśmienite. Drożdży na górze zebrało się około 1 litra szkoda tylko, że zawierały dużo resztek chmielu. Z czystego piwa po cichej postaram się zebrać trochę gęstwy.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Podczas przelewania "zainstalowałem" podwójny filtr z pończochy, na szczęście prawie nie był potrzebny, tylko w pierwszym litrze czy dwóch dało się zaobserwować resztki chmielu, dalej szło już klarowne piwo. Kolor piwa bardzo ładny, smak tygodniowego piwa też fajny.
                          Attached Files

                          Comment

                          • lukuj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 320

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. Wbijana do rozgrzanej rurki stoczona nakrętka długości 11mm od rowerowej szczęki hamulcowej , nakrętka została zamrożona do wbijania, łatwo sobie wyobrazic co się stało po wyrównaniu temperatur. Sposób takiego montażu zagwarantował wymaganą osiowość zestawu. Oczywiście mieszadło kęci się w kierunku dokręcania osi a przeciwnym łatwo demontuje.
                            Jak miło czytać takie posty, to się nazywa "być z mechaniką na ty"!
                            KETTLER brewery
                            www.lukuj.republika.pl

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                              Jak miło czytać takie posty, to się nazywa "być z mechaniką na ty"!
                              Nieudanych rozwiązań i tzw. pasztetów na forum się nie chwalę

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Sobota była pracowita do tego stopnia, że zahaczyła o 2 godziny niedzieli.
                                Wystartowałem koło 11 na śrutowniku mieląc przy okazji 12,7 kg słodów, 5 kg dla Sławczana a raszta dla mnie. Następnie po przywróceniu porządku w kuchni zabrałem się za butelkowanie warki 9 Belgian Ale.
                                Po przelaniu do tanku pośredniego dodałem 160g cukru zagotowanego w 0,5l wody i do butelek.
                                Last edited by mark33; 2006-03-12, 13:11.

                                Comment

                                Przetwarzanie...