Warka 10 Porter
Zasyp:
6 kg słodu pilzneńskiego
1 kg monachijskiego
0,4 kg karmel domowy
0,3 kg słód palony żywiecki
Drożdże: gęstwa Wlp 550 Belgian Ale
Chmiele:
Porter - 40 g marynki, 30g lubelskiego na 12 litrów
Ciemne - 50g marynki, 16g lubelskiego + 10 marynki na 16 litrów.
Zacieranie:
Woda na 30*C zasyp wszystkich słodów.
Podgrzanie do 64*C przerwa 20 minut.
Podgrzanie do 73*C przerwa 45 minut.
Podjazd do 77*C, wyjęcie mieszadła i zatopienie filtrownicy.
Filtrowanie zajęło mi chyba ze 4 godziny, złoże siadało i nie chciało lecieć. Chyba 7,7 kg na 20 litrowy gar to ciut za dużo .
Pierwszy filtrat szedł 27,5 Blg, całość portera ustawiłem na 25BLG przy 12 litrach, dodatkowo wyszło 16 litrów ciemnego 13Blg.
Ciemne już się pieni, porter niemrawo zaczyna.
Zasyp:
6 kg słodu pilzneńskiego
1 kg monachijskiego
0,4 kg karmel domowy
0,3 kg słód palony żywiecki
Drożdże: gęstwa Wlp 550 Belgian Ale
Chmiele:
Porter - 40 g marynki, 30g lubelskiego na 12 litrów
Ciemne - 50g marynki, 16g lubelskiego + 10 marynki na 16 litrów.
Zacieranie:
Woda na 30*C zasyp wszystkich słodów.
Podgrzanie do 64*C przerwa 20 minut.
Podgrzanie do 73*C przerwa 45 minut.
Podjazd do 77*C, wyjęcie mieszadła i zatopienie filtrownicy.
Filtrowanie zajęło mi chyba ze 4 godziny, złoże siadało i nie chciało lecieć. Chyba 7,7 kg na 20 litrowy gar to ciut za dużo .
Pierwszy filtrat szedł 27,5 Blg, całość portera ustawiłem na 25BLG przy 12 litrach, dodatkowo wyszło 16 litrów ciemnego 13Blg.
Ciemne już się pieni, porter niemrawo zaczyna.
Comment