Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Warka 10 Porter

    Zasyp:
    6 kg słodu pilzneńskiego
    1 kg monachijskiego
    0,4 kg karmel domowy
    0,3 kg słód palony żywiecki

    Drożdże: gęstwa Wlp 550 Belgian Ale

    Chmiele:
    Porter - 40 g marynki, 30g lubelskiego na 12 litrów
    Ciemne - 50g marynki, 16g lubelskiego + 10 marynki na 16 litrów.

    Zacieranie:
    Woda na 30*C zasyp wszystkich słodów.
    Podgrzanie do 64*C przerwa 20 minut.
    Podgrzanie do 73*C przerwa 45 minut.
    Podjazd do 77*C, wyjęcie mieszadła i zatopienie filtrownicy.
    Filtrowanie zajęło mi chyba ze 4 godziny, złoże siadało i nie chciało lecieć. Chyba 7,7 kg na 20 litrowy gar to ciut za dużo .

    Pierwszy filtrat szedł 27,5 Blg, całość portera ustawiłem na 25BLG przy 12 litrach, dodatkowo wyszło 16 litrów ciemnego 13Blg.
    Ciemne już się pieni, porter niemrawo zaczyna.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      WOW Niezły balling. Moje gratulacje (zostawisz mi butelczynę na Żywcową )

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        WOW Niezły balling. Moje gratulacje (zostawisz mi butelczynę na Żywcową )
        Porter przeznaczony jest na święta wielkanocne 2007, kilka flaszek na wymianę przewiduję , przypomnij się przed giełdą .

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Przelałem dziś Portera na cichą, Blg spadło do 14 trochę maławo, natleniłem więc i zobaczę za tydzień czy są postępy (mile widziane porady - to mój pierwszy porter).
          Gorzki Ciemniak zszedł do 4 Blg i cichaczem tydzień w wiaderku posiedzi.

          Smak portera kojarzy się z jakimś syropem palono chmielowym z procentową nutką .

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Warka 10a czyli wysłodziny po porterze została zabutelkowana, BLG wyszło 4. Piwko utraciło dużą część goryczki i pomimo sporego chmielenia jest dość łagodne. Z racji zbliżających się wypadów w teren zabutelkowałem 20x0,5szkło , 2x1,5L PET, 1x2L PET.
            Porter został pomierzony Blg spadło w ciągu tygodnia o jeden punkt do 13, robię mały starter ratunkowy z WYEAST 3787 Trappist High Gravity i zadam do piwa, niestety mam małą ilość tych drożdży i wypadałoby namnożyć. Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              ... Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka...
              To ma być parada bramkarska, czy wojskowa?

              Na moje wyczucie nie ma co majstrować w tym porterze, zatarłeś na słodko i więcej nie zejdzie. Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko. Chyba, że chcesz go przerobić od razu na porterówkę, to dodaj drożdży S. diastaticus, te zeżrą wszystko w brzeczce
              Last edited by Krzysiu; 2006-03-27, 09:22.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko.
                Dzięki za radę, postoi na cichej aż przestanie pracować, obecnie widać drobne pęcherzyki gazu wydostające się z piwa.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Zdemontowałem rurkę fermentacyjną i zakleiłem taśmą przeźroczystą otwór, tym sposobem powstał bezpieczny wziernik. Widoki są pozytywne fermentacja trwa.
                  Attached Files

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko
                    Jak guru przepowiedział tak się stało , Brown Porter odfermentował do 12 BLG i został
                    w końcu zabutelkowany. Smak nieco nabrał szlachetności ale nadal jest diabelnie gęste i mocno słodkie z przyjemną % nutką, jak poleżkauje będzie smaczne.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Warka 11 Grilowe.

                      Zasyp na 30 litrów:
                      4kg pilzneńskiego
                      1kg monachijskiego
                      0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )

                      Chmielenie szyszkami:
                      70 gram marynki w pierwszej minucie od zagotowania, 50 gram lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.

                      Drożdże:
                      Danstar Nottingham

                      Zacieranie:
                      Zasyp w temp. 35°C,
                      podgrzanie do 53°C przerwa 10 min,
                      podgrzanie do 64°C przerwa 40 min,
                      podgrzanie do 73°C przerwa 40 min,
                      podgrzanie do 78°C i zatopienie filtrownicy.

                      Po 15 minutach rozpoczęcie filtracji, leciało tak szybko, że nie nadążałem z wodą do wysładzania .

                      Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
                      Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranie

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10755

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
                        Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranie
                        po wygotowaniu jest mniej litrów to baling powinien być chyba większy
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          po wygotowaniu jest mniej litrów to baling powinien być chyba większy
                          Większy był ~13,5 blg, ale dolałem ponad 2 litry wody, braki wynikają z usunięcia słabo odciśniętego chmielu.

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Warka 11 Grilowe.
                            [...]0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )[...]
                            Jak to się robi?
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              Tylko żeby "Któryś" nie wyskoczył z głupimi pytaniami
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                                Jak to się robi?
                                Po krótce opisałem kilka postów wcześniej

                                Comment

                                Przetwarzanie...