Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .
      Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
        Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?

        Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener

        Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener

          Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .
          Jest to dla mnie ciekawa informacja. Dzięki Ci dobry człowieku

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            2 Pety z 12 warki zostały już zepsute pierwszy na wczorajszym grillu, drugi dziś nad wodą Piwo smaczne - tylko nie pytajcie o klarowność bo to taka "Letnia bamboocha"

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Zabutelkowałem dziś 12 warkę , Blg spadło do 1 , dotychczas myslałem, że to niemożliwe.

              Comment

              • wg2
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.07
                • 264

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Zabutelkowałem dziś 12 warkę , Blg spadło do 1 , dotychczas myslałem, że to niemożliwe.
                Mnie też sie raz tak zdażyło i przecierałem oczy
                GAWEŁ

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Warka 13 Ciemniak

                  Uwarzone w sobotę 19.08

                  Zasyp:
                  6 kg słodu piznińskiego
                  0,4 kg palonego z Żywca
                  0,27 kg karmelowego

                  Drożdże: Trapist High Gravity

                  Chmiele: 40 g marynki, 40 lubelskiego

                  Zacieranie:
                  Zasypcałości do wody 35*C,
                  podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
                  podgrzanie do 54*C - przerwa 50 minut
                  podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut
                  podgrzanie do 78*C - wyjęcie mieszadła zatopienie filtrownicy, 15 minut na utworzenie złoża i filrtacja bezpośrednio do kadzi warzelnej (podgrzewanej).
                  Chmielenie godzinne w 0 minucie marynka w 50-tej lubelski.
                  Schładzanie około 30 minut do 25*C, zadanie drożdży. W niedzielę rano ładna pianka, dziś fermentacja burzliwa powoli dobiega końca.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
                    Attached Files

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      do czego służy ten granatowy garnek oraz jak długo trwa zagotowanie brzeczki w tym kegu ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. Samego czasu zagotowania nie mierzyłem, od którego momentu zacząć ? Patent ma na celu podgrzewanie brzeczki na bierząco celem łatwego dojscia do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. .
                          to znaczy że zacierasz w tym garnku? jak go tam ogrzewasz ,czy tez taszczysz go tam z gorącą brzeczka dla filtracji
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            to znaczy że zacierasz w tym garnku? jak go tam ogrzewasz ,czy tez taszczysz go tam z gorącą brzeczka dla filtracji
                            Odfiltrowywuję trochę, żeby nie był pełny i stawiam na górę, nic to wielkiego przy zdejmowaniu (chłodnej) beczki z kuchenki - 56 Kg.

                            Comment

                            • olorider
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 123

                              Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
                              Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                                Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
                                Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?
                                Dwa wężyki, ponieważ testowałem nową filtrownicę z pancerza drucianego od węża zbrojonego . Ta rurka to prowizoryczne wzmocnienie do tej siatki z nierdzewki, bo ta wiotka jest strasznie a zależało mi żeby leżała na dnie. Drugi wąż od starej filtrownicy miedzianej.
                                Robótka zajmuje czasu coraz więcej bo ja się tym bawię, ogólnie ciężko powiedzieć, zależy co testuję przy konkretnym warzeniu. Poprzednio przegiąłem z drobną śrutą i warzyłem 11 godzin -5 filtrowałem . Ogólnie zwiększyłem wydajność warzenia do 75-80% oraz wielkość warki dwukrotnie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X