Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascCzy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?
Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener
Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener
Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .Comment
-
Warka 13 Ciemniak
Uwarzone w sobotę 19.08
Zasyp:
6 kg słodu piznińskiego
0,4 kg palonego z Żywca
0,27 kg karmelowego
Drożdże: Trapist High Gravity
Chmiele: 40 g marynki, 40 lubelskiego
Zacieranie:
Zasypcałości do wody 35*C,
podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
podgrzanie do 54*C - przerwa 50 minut
podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut
podgrzanie do 78*C - wyjęcie mieszadła zatopienie filtrownicy, 15 minut na utworzenie złoża i filrtacja bezpośrednio do kadzi warzelnej (podgrzewanej).
Chmielenie godzinne w 0 minucie marynka w 50-tej lubelski.
Schładzanie około 30 minut do 25*C, zadanie drożdży. W niedzielę rano ładna pianka, dziś fermentacja burzliwa powoli dobiega końca.Comment
-
Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. Samego czasu zagotowania nie mierzyłem, od którego momentu zacząć ? Patent ma na celu podgrzewanie brzeczki na bierząco celem łatwego dojscia do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. .Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksto znaczy że zacierasz w tym garnku? jak go tam ogrzewasz ,czy tez taszczysz go tam z gorącą brzeczka dla filtracjiComment
-
Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloriderTe dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?
Robótka zajmuje czasu coraz więcej bo ja się tym bawię, ogólnie ciężko powiedzieć, zależy co testuję przy konkretnym warzeniu. Poprzednio przegiąłem z drobną śrutą i warzyłem 11 godzin -5 filtrowałem . Ogólnie zwiększyłem wydajność warzenia do 75-80% oraz wielkość warki dwukrotnie.Comment
Comment