a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloridera jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
kłopot przy fermentacji jak piana z kega wyjdzie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakNie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.Comment
-
Warka 14 Pszenica
Skład:
Słód pszeniczny Weyeremann - 3292 g
Słód pilzneński Strzegom - 1978 g
Słód monachijski Strzegom - 414 g
Drożdże - Brau Partner - Weisbier -Trockenhefe (saszetka)
Chmiel: aromatyczny Lubelski 3,7ak. 30g
Zacieranie dekokcyjne 1 warowe wg opracowania Czesa z pewnymi odstępstwami
Zasyp całości śruty do wody o temperaturze 35*C, podjazd do 45*C przerwa 10 minut.
Podgrzanie do 65*C odebranie 1/3 gęstego zacieru do dekokcji.
Podgrzanie 1/3 gęstego do 72*C przerwa 10 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.
Połączenie obu zacierów i ustawienie temperatury na 72*C ( próba jodowa OK) przerwa 15 minut. Podgrzanie do filtracji 78*C, zatopienie wkładu filtracyjnego i przerwa 10minut na zbudowanie złoża filtracyjnego. Filtracji około 2 godzin.
Uzyskałem około 40 litrów 11 BLG co daje ~ 81% wydajności warzelni(nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę.
Ostudziłem do 22*C (pierwsze 20 litrów zamiast w kanał wlałem do wanny)
Po kąpieli, zadałem drożdży, patrzę na zegar (zawsze notuję) a tu od 30 minut niedziela.
Z braku fermentacji po 14 godzinach od zadania drożdży, napowietrzyłem brzeczkę.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne.
13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment