Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olorider
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 123

    a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
      a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
      12 warka miała 42 litry, a na tym nie koniec. Do 46-47 litrów można dojść, później może być
      kłopot przy fermentacji jak piana z kega wyjdzie.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
        Nie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
        Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
          Nie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
          Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.
          Rodzinka wyjechała więc nie było zagrożenia, wyglądą konstrukcja okropnie ale stoi stabilnie

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Bardzo ciekaw smaku Ciemniaka (nazwa robocza) wykonałem dziś pomiar Blg wyszło 3.
            Smak fajny minimalnie palony ( pomimo 400g ciemnego z Żywca) , chmielenie umiarkowane - będzie dobre.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Zlałem dziś 13 warkę na cichą, BLG spadło do 2,5. I po raz pierwszy kwasem (octowy) jechało z fermentora, piwo jednak jest dobre i nie śmierdzi (narazie). Skwasił się osad nad piwem , oby 13 nie była pechowa.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Zabutekowałem dziś 13 warkę, Blg spadło do 2 . Piwo klarowne jak po 5 tygodniach cichej
                smak przyjemny, lekko palony pomimo dużej dawki ( 400 g) palonego żywieckiego.
                Attached Files

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Dzisiejsza giełda w Tychach a raczej jej uczestnicy dali mi natchnienie na pszenicę, warka 14 kończy się chmielić. Filtrowanie przebiegło sprawnie, szczegóły jutro, dziśtylko jedna fajna fotka.
                  Attached Files

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Warka 14 Pszenica

                    Skład:
                    Słód pszeniczny Weyeremann - 3292 g
                    Słód pilzneński Strzegom - 1978 g
                    Słód monachijski Strzegom - 414 g
                    Drożdże - Brau Partner - Weisbier -Trockenhefe (saszetka)
                    Chmiel: aromatyczny Lubelski 3,7ak. 30g

                    Zacieranie dekokcyjne 1 warowe wg opracowania Czesa z pewnymi odstępstwami

                    Zasyp całości śruty do wody o temperaturze 35*C, podjazd do 45*C przerwa 10 minut.
                    Podgrzanie do 65*C odebranie 1/3 gęstego zacieru do dekokcji.
                    Podgrzanie 1/3 gęstego do 72*C przerwa 10 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.
                    Połączenie obu zacierów i ustawienie temperatury na 72*C ( próba jodowa OK) przerwa 15 minut. Podgrzanie do filtracji 78*C, zatopienie wkładu filtracyjnego i przerwa 10minut na zbudowanie złoża filtracyjnego. Filtracji około 2 godzin.

                    Uzyskałem około 40 litrów 11 BLG co daje ~ 81% wydajności warzelni (nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę.

                    Ostudziłem do 22*C (pierwsze 20 litrów zamiast w kanał wlałem do wanny )
                    Po kąpieli, zadałem drożdży, patrzę na zegar (zawsze notuję) a tu od 30 minut niedziela.

                    Z braku fermentacji po 14 godzinach od zadania drożdży, napowietrzyłem brzeczkę.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Po 36 godzinach fermentacja ruszyła, już mnie żona zaczynała pocieszać "na pewno ruszy ostatnio też się bałeś a wyszło dobre"

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Warka 13 się psuje

                        Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne .

                        13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne .

                          13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.
                          Co się kurteczka dzieje z tymi warkami #13? U mnie tak samo
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Kolejna sobota z butelkami robota .
                              Pszenica poszła w opakowania docelowe, BLG spadło do 2.
                              Wyszło tego 20x0,5L + 12x1,0L szkło + 8x1,5L Pet + 1x2,0L PET = 36 litrów + ~ 1L

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Zrobiłem etykietke do pszenicy, jutro jak mnie checi nie opuszczą bedzie warzenie.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...