a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloridera jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
kłopot przy fermentacji jak piana z kega wyjdzie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakNie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.Comment
-
Warka 14 Pszenica
Skład:
Słód pszeniczny Weyeremann - 3292 g
Słód pilzneński Strzegom - 1978 g
Słód monachijski Strzegom - 414 g
Drożdże - Brau Partner - Weisbier -Trockenhefe (saszetka)
Chmiel: aromatyczny Lubelski 3,7ak. 30g
Zacieranie dekokcyjne 1 warowe wg opracowania Czesa z pewnymi odstępstwami
Zasyp całości śruty do wody o temperaturze 35*C, podjazd do 45*C przerwa 10 minut.
Podgrzanie do 65*C odebranie 1/3 gęstego zacieru do dekokcji.
Podgrzanie 1/3 gęstego do 72*C przerwa 10 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.
Połączenie obu zacierów i ustawienie temperatury na 72*C ( próba jodowa OK) przerwa 15 minut. Podgrzanie do filtracji 78*C, zatopienie wkładu filtracyjnego i przerwa 10minut na zbudowanie złoża filtracyjnego. Filtracji około 2 godzin.
Uzyskałem około 40 litrów 11 BLG co daje ~ 81% wydajności warzelni (nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę.
Ostudziłem do 22*C (pierwsze 20 litrów zamiast w kanał wlałem do wanny )
Po kąpieli, zadałem drożdży, patrzę na zegar (zawsze notuję) a tu od 30 minut niedziela.
Z braku fermentacji po 14 godzinach od zadania drożdży, napowietrzyłem brzeczkę.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne .
13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Comment