Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Warka 15 poszła dziś w butle: 40 x 0,5 + 14x 1,5 i jakiś literek wciągnąłem na próbę .
    Piwo dobre, posmaki apteczne zniknęły, można pić tylko gazu jeszcze nie ma.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.

      Pszeniczka nabiera smaku, mam tylko nadzieję, że zdąży nabrać zanim się skończy
      Posmaki typowo drożdżowe szlachetnieją, wyłania się bukiet pszeniczny przetykany lekkim bananem minimalną nutką goździka.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Warka 16 - Zasiali Górale

        Skład:
        - 6000 g - słód pilzneński
        - 500 g - słód monachijski
        - 1200 g - płatki owsiane głyskawiczne
        - 500 g - ekstrakt słodowy ciemny
        - 100 g - chmiel lubelski
        - 26 g - chmiel marynka
        - drożdże Saflager S-23

        Zacieranie:
        - woda 42*C - zasyp całosci
        - przerwy w 64 i 73 *C po 45 minut
        - filtracja zbyt długa chyba ze 3 godziny.

        Wyszło około 45 litrów 12 Blg.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Drożdże ruszyły tworząc biały dywanik, przelałem zawartość beczki do 2 fermentorów i zniosłem do piwnicy. Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.
            Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
            A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
              A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!
              Dzięki za cenną informację dotyczącą temperatur.

              W 45 lirtach 0,5 kg ekstraktu bardzo słabo wpłynęło na kolor, wręcz za słabo.
              Pierwszy raz dałem konserwę do piwa i liczyłem na ciemniejszą barwę, ale nic się złego nie stało będzie po prostu brązowe .
              Attached Files

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
                Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?

                Najważniejszy jest jednak smak piwa a ten zapowiada się bardzo dobrze.
                Last edited by mark33; 2007-01-06, 21:53.

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
                  Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?
                  Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.

                  Comment

                  • fellix-f1
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 157

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
                    Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                      Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

                      Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
                        Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
                          Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

                          Przelane w tych samych warunkach, beczka na stole, spust wężykiem do wiadra z wysokości około 30 cm, natlenienie bardzo duże i jednakowe.

                          Comment

                          • fellix-f1
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 157

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.
                            Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                              Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

                              Nie pisałem, że chcę je usunąć tylko, że spod pokrywy i tak się nie wydostaną.
                              Po drugie jest to ochrona piwa zbędnym dostępem tlenu (proces beztlenowy).

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Warka 16 -pierwszy mój lager, została zabutelkowana. Odfermentowanie średnie na poziomie 3,5 Blg, jeden fermentor słabe 3, drugi blisko 4. Piwo w smaku dość słodkie ( może to te płatki owsiane ) mogło być zdecydowanie więcej chmielu i następnym razem będzie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X