Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Aleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Aleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.

      Jak ci uścisk ręki nie wystarczy to na następnej giełdzie wypijemy brudzia (brudenshaft),
      na tym forum nikt nikomu nie panuje.


      PS.

      Szybkiego powrotu do zdrowia

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        Kryptoreklama Oj napiłabym się piwka -ale cóż praca, praca, praca. Ale może dziś po pracy mi się uda.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
          Kryptoreklama Oj napiłabym się piwka -ale cóż praca, praca, praca. Ale może dziś po pracy mi się uda.
          Kiedyś się w pracy piło. I komu to przeszkadzało
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Kiedyś się w pracy piło. I komu to przeszkadzało

            Teraz nawet w domu nie można , wczoraj na przykład miałem 12 godzin dyżuru od 8 do 20.
            20:01 dało się słyszeć znajome ''psst''

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Dziś przelałem 18 warkę na cichą , blg wynosi 4. Drożdże w ilości 2 łyżek stołowych zasiliły ciasto chlebowe (obecnie w piecu).
              Przy niedzieli naszły mnie smaki na jakieś ciekawe piwo , postanowiłem zrobić rezane.
              Mam przesłodkiego portera który ukończył fermentację na 12 BLG oraz mocno wytrawnego ejla z 15 warki. Połączenie bardzo udane będę stosował rezane dla urozmaicenia asortymentu piwnicznego, następne będzie z piwem pszenicznym.
              Co ciekawe piwa w kuflu zupełnie nie mają tendencji do łącznia się niczym olej i woda, tyle że w tym wypadku olej jest na dole
              Attached Files

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .


                Czeka na cichej 18warka warzona w lutym, czas butelkowania się zbliża 40 dni cichej już ma.

                Comment

                • fellix-f1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 157

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .


                  Czeka na cichej 18warka warzona w lutym, czas butelkowania się zbliża 40 dni cichej już ma.
                  Zawsze tak długo trzymasz piwo na cichej?
                  U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                    Zawsze tak długo trzymasz piwo na cichej?
                    U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.

                    Obie warki to lagery więc spoko mogą postać w chłodnej piwnicy. Zapach prawidłowy bez cienia octu. Nie miałem zbytnio czasu i ochoty więc czekało

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      18 warka doczekała się butelkowania, zeszło do 3,5 Blg. Smak taki sobie musi poleżakować.
                      Wyszło 21x0,5 , 11x0,33 , 5xpet 1,5 , 1xpet 2,0.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Blondi z warki 18 raczyło się w końcu nagazować (16 *C w piwnicy) smaczki też nieco się ułożyły. Już myślałem,że mu zaszkodziła długa 2 miesięczna cicha. Piwo zaczyna być coraz bardziej w porządku. Najgorsze było to, że wymieniłem kilkanaście sztuk na warsztatach ale powoli przestaję się wstydzić .

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Warka 19 - Wakacyjna przygoda

                          Warzone wczoraj od 10:00 (śrutowanie) do 19:30 (koniec sprzątania)

                          Skład:
                          6 kg pilzneńskiego
                          1,184 monachijskiego
                          0,25 biscuit
                          0,25 special B

                          Drożdże Wyeast 3068

                          Zacieranie:
                          38*C wszystkie słody
                          63*C jakieś 40minut
                          73*C do negatywnej próby jodowej - ponad godzinę

                          Tak w ogóle to temperatury szalały z powodu zbyt gęstego zacieru (20 litrwy garnek) dopiero po przełożeniu zacieru do gara 50 litrów z 10 litrami wody (65*C) sytuacja została opanowana.

                          Wydajność koło 70 % , 49 litrów 10,5 blg (podkręciłem trochę śrutownik). Następnie dodałem ekstrakt bursztynowy 1,2kg co podniosło gęstość do 12 blg.

                          Chmielenie godzinne:
                          0 minuta - 70g Herkulesa 15 ak. szyszka
                          40 minuta - 38g Marynki 7 ak. szyszka
                          50 minuta - 50g Lubelski 3,7 ak. granulat

                          Do fermentacji poszło około 40 litrów 13blg.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Warzenie na dwa palniki , tak jakoś kuchenka mi zmalała
                            Attached Files

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Schłodziłem brzeczkę do 21*C, drożdży zbyt dużo nie było. Fermentacja już ruszyła

                              Comment

                              • gniady
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.12
                                • 146

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                                Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .
                                Czy jak tak długo trzymasz piwo na cichej, to przelewasz w tym czasie do innego fermentora, czy całe bite dwa miesiące stoi w jednym baniaku?
                                Co sądzisz o przelewaniu (dekantacji właściwie ) w połowie fermentacji cichej?

                                Comment

                                Przetwarzanie...