Markowe domowe
Collapse
X
-
Warka 19 została przelana na cichą po zaledwie 5 dniach burzliwej. Od dwóch dni praktycznie nic się nie działo w beczce. Odfermentowało z 13 do 5 Blg i powinno jeszcze zejść od 1,5 do 2 stopni.
O smaku na razie ciężko coś konkretnego napisać, jest fajna goryczka dość intensywna ale spoko zejdzie do łagodnej, reszta smaczków - dobra
Kolor ciemnego pomarańcza i mętne jak diabli.Comment
-
Warka 19 została zapetowana, niestety trzeba zmienić nazwę piwa na Malarskie gdyż wali rozpuszczalnikiem i chyba nadaje się tylko do mycia pędzli
Ewidentnie wina leży po stronie drożdży już przy burzliwej było zbyt wiele siarkowodorów jak na górna fermentację.Comment
-
Comment
-
Obecnie tylko śmierdzichoć odważyłem się spróbować dosłownie łyżeczkę nie daje mu szans na wydobrzenie.
Comment
-
Zamieszczam ku przestrodze
Po przemyśleniachdoszedłem do przyczyn zepsucia warki 19.
Powód okazał sie być jakże maleńki a w skutkach swych śmierdzący
Przy warce 17 miałem niezły problem z butelkowaniem piwa było po prostu lekko nagazowane i posiadało bardzo dobrą pianę (S-23) powodem był szczelny na maxa dekiel fermentora prod. WESa. Długo nie myśląc zastosowałem "pomysła racjonalizatorskiego" i zrobiłem otworek około 0,5mm na środku dekla. Piwo faktycznie zostało pozbawione ciśnienia i tym samym możliwości nagazowania się na cichej fermentacji.
Jednak jak wiadomo każdy medal tutaj dekiel ma dwie strony. Właśnie ta druga okazała sie być przyczyną zepsucia 19 warki. Dokładniej nastąpiło przy wynoszeniu do piwnicy napowietrzenie powierzchni zielonego piwa poprzez ów otworek. Mechanicznie wyglądało to w ten sposób: gdy podnosiłem wiadro dno opadało dość znacznie powodując gwałtowne zassanie powietrza do wewnątrz fermentora i tak trzy razy. Po kilku dniach na powierzchni pokazał się taki jedwabny nalot śmierdzący rozpuszczalnikiem
Część piwa została zapetowana zaraz po burzliwej fermentacji i ta partia 6 petów jest idealna tzn. bez śladów zakażenia czy natlenieniaOstatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-07-02, 17:33.Comment
-
Wiara czyni cuda, właśnie piję 19 warkę dekantowaną w sposób "obrazowo" przypominający przetaczanie nitroglicerynyi udało się śmierdzący osad nie wpłynął na gotowe piwo.
Fakt że kilka litrów z osadem wylałem ale reszta może się wypije, wszystko będzie zależało ile drobin osadu przedostało się do butelek. Warto do końca się starać i wdzięczność dobrego piwa poczuć po takich perypetiach.Comment
-
Warka 20 Piwo Ciemne Karmelowe
Obecnie się podgrzewa do 64*C z udziałem mieszadła (obiecana migawka z cyrkulacji słodu).
Słody:
pilzneński 4200g
monachijski 2600g
karmelowy 450g
palony żywiecki 500g
Planowane 45 litrów 12BLG przy wydajności 73,16%
Zacieranie:
Woda 40*C zasyp całości słodów
53*C -> 10minut (spacer do piwnicy po drożdże)
64*C -> 40minut
73*C -> 60minut
78*C -> filtracja
Drożdże: saszetka US-56
Chmielenie:
Herkules 76 g (reszta paczki)
Lubelski 34 g (reszta paczki)
Drożdże: saszetka US-56 już startujeComment
-
Teraz zaczynam warzyć termometr czuwa nad zagotowaniem a raczej wykipieniemComment
-
wątek dot. mieszadła i jego mechaniki został wydzielony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71318- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment