Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy jak tak długo trzymasz piwo na cichej, to przelewasz w tym czasie do innego fermentora, czy całe bite dwa miesiące stoi w jednym baniaku?
    Co sądzisz o przelewaniu (dekantacji właściwie ) w połowie fermentacji cichej?
    Nie widzę potrzeby trzeciego przelewaniamoże być szkodliwe (natleniac nie wolno na tym etapie),a te dwa miesiące to zimowy wyjątek przy lagerach, teraz górniaczek stoi na burzliwej, potem 7 dni cichej i po 2 tygodniach do butelek.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Warka 19 została przelana na cichą po zaledwie 5 dniach burzliwej. Od dwóch dni praktycznie nic się nie działo w beczce. Odfermentowało z 13 do 5 Blg i powinno jeszcze zejść od 1,5 do 2 stopni.

      O smaku na razie ciężko coś konkretnego napisać, jest fajna goryczka dość intensywna ale spoko zejdzie do łagodnej, reszta smaczków - dobra
      Kolor ciemnego pomarańcza i mętne jak diabli.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Warka 19 została zapetowana, niestety trzeba zmienić nazwę piwa na Malarskie gdyż wali rozpuszczalnikiem i chyba nadaje się tylko do mycia pędzli
        Ewidentnie wina leży po stronie drożdży już przy burzliwej było zbyt wiele siarkowodorów jak na górna fermentację.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Warka 19 została zapetowana, niestety trzeba zmienić nazwę piwa na Malarskie gdyż wali rozpuszczalnikiem i chyba nadaje się tylko do mycia pędzli
          Ho ho! To przywieź za rok na Warsztaty, zrobimy konkurs, które bardziej malarskie, Twoje, czy znana i jak do tej pory niepobita (chyba?) acetonówka z Wrocka
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Ho ho! To przywieź za rok na Warsztaty, zrobimy konkurs, które bardziej malarskie, Twoje, czy znana i jak do tej pory niepobita (chyba?) acetonówka z Wrocka
            Wydaje mi się, że już na zlot będzie na tyle dojrzałe aby zmywać lakier do paznokci
            Obecnie tylko śmierdzi choć odważyłem się spróbować dosłownie łyżeczkę nie daje mu szans na wydobrzenie.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Zamieszczam ku przestrodze

              Po przemyśleniach doszedłem do przyczyn zepsucia warki 19.

              Powód okazał sie być jakże maleńki a w skutkach swych śmierdzący

              Przy warce 17 miałem niezły problem z butelkowaniem piwa było po prostu lekko nagazowane i posiadało bardzo dobrą pianę (S-23) powodem był szczelny na maxa dekiel fermentora prod. WESa. Długo nie myśląc zastosowałem "pomysła racjonalizatorskiego" i zrobiłem otworek około 0,5mm na środku dekla. Piwo faktycznie zostało pozbawione ciśnienia i tym samym możliwości nagazowania się na cichej fermentacji.

              Jednak jak wiadomo każdy medal tutaj dekiel ma dwie strony . Właśnie ta druga okazała sie być przyczyną zepsucia 19 warki. Dokładniej nastąpiło przy wynoszeniu do piwnicy napowietrzenie powierzchni zielonego piwa poprzez ów otworek. Mechanicznie wyglądało to w ten sposób: gdy podnosiłem wiadro dno opadało dość znacznie powodując gwałtowne zassanie powietrza do wewnątrz fermentora i tak trzy razy. Po kilku dniach na powierzchni pokazał się taki jedwabny nalot śmierdzący rozpuszczalnikiem

              Część piwa została zapetowana zaraz po burzliwej fermentacji i ta partia 6 petów jest idealna tzn. bez śladów zakażenia czy natlenienia
              Last edited by mark33; 2007-07-02, 17:33.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Wiara czyni cuda, właśnie piję 19 warkę dekantowaną w sposób "obrazowo" przypominający przetaczanie nitrogliceryny i udało się śmierdzący osad nie wpłynął na gotowe piwo.
                Fakt że kilka litrów z osadem wylałem ale reszta może się wypije, wszystko będzie zależało ile drobin osadu przedostało się do butelek. Warto do końca się starać i wdzięczność dobrego piwa poczuć po takich perypetiach.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Dzionek zakończyłem udanym wieczorem, upiekłem chlebki i ześrutowałem na jutro 7750g słodów i w końcu sączę piwko

                  Młyn miele mąkę na chleby ale w płynie
                  Attached Files

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Warka 20 Piwo Ciemne Karmelowe

                    Obecnie się podgrzewa do 64*C z udziałem mieszadła (obiecana migawka z cyrkulacji słodu).

                    Słody:
                    pilzneński 4200g
                    monachijski 2600g
                    karmelowy 450g
                    palony żywiecki 500g

                    Planowane 45 litrów 12BLG przy wydajności 73,16%

                    Zacieranie:

                    Woda 40*C zasyp całości słodów
                    53*C -> 10minut (spacer do piwnicy po drożdże)
                    64*C -> 40minut
                    73*C -> 60minut
                    78*C -> filtracja

                    Drożdże: saszetka US-56

                    Chmielenie:
                    Herkules 76 g (reszta paczki)
                    Lubelski 34 g (reszta paczki)

                    Drożdże: saszetka US-56 już startuje

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      W połowie filtracji stanęło i nie leci , więc zamieszałem oraz otworzyłem sobie piwko i luzik
                      Last edited by mark33; 2007-07-08, 13:05.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        W połowie filtracji stanęło i nie leci , więc zamieszałem oraz otworzyłem sobie piwko i luzik
                        wznawiałem filtrację 2 razy powodem jest (jak mi się wydaje) słód palony który podczas śrutowania rozsypuje się na mąkę. Zaobserwowałem 0,5 cm warstwę błota na młócie podczas wysładzania, normalnie przy jasnych piwach ma około 1 mm.
                        Teraz zaczynam warzyć termometr czuwa nad zagotowaniem a raczej wykipieniem

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Schłodziłem do 21*C, zadałem drożdżaki, sprzęty umyłem i wpakowałem do piwnicy.
                          Nie ma śladu że coś się działo poza pełną beczką pod stołem teraz relaks

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            wątek dot. mieszadła i jego mechaniki został wydzielony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71318
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Wracając do tematu warzenia fermentacja ruszyła 9.07 koło 6:30 obecnie pianka na jakieś 2cm, ładna beżowa do krawędzi kega zostało 4cm.


                              Dzieki Arcie za wycięcie dyskusji o mieszaniu
                              Last edited by mark33; 2007-07-10, 17:10.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Przelane na cichą 30 litrów : gąsior 20 litrów , 2x gąsiorki po 5 litrów oraz 12 litrów w pety.
                                Wydajność dobra przy uwzględnieniu strat po fermentacji wyszło 68,28% a odliczając słód żywiecki palony 72,99%.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X