Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8107

    Kolega Marek już nie warzy?
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
      Kolega Marek już nie warzy?
      Mam nadzieję, że to tylko przerwa.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.
          No nareście
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            No nareście
            Tyż się cieszę, trwa przerwa scukrzająca i kolege mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
            Last edited by mark33; 2008-07-19, 11:18.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Kurna jak fajnie pachnie chmielem - jestem szczęśliwy bo filtracja szła bardzo wolno (4godziny) zachciało mi się płatków owsianych dawać 800 gram. Całość opiszę chyba jutro dziś jakoś mnie się nie chce.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                (...) kolegę mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
                Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.
                  Kufelek oświaty został wzniesiony kilkukrotnie , z zachowaniem należytego umiaru co by nauka nie poszła w las.
                  W końcu uczeń musi opanować pełen zakres materiału

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Fiołkowe - warka 21

                    Zasyp:
                    Pilzneński - 6000 g
                    Biscuit - 250 g
                    Płatki owsiane błyskawiczne - 800 g
                    Puszka ekstraktu WES ciemne 500g

                    Zacieranie:
                    zasyp do wody o temperaturze 35*C -> 10 minut przerwy
                    64*C -> 45 minut
                    73*C -> 45 minut
                    78*C -> i do filtracji
                    Kurna 4 godziny ciurkało trzeba śrutownik poprawić lub zmienić

                    Chmielenie:
                    Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
                    Marynka 30g w 40 minucie
                    Lubelski 30g w 20 minucie

                    Drożdże :
                    Gęstwa S-23 jakieś pół paczki z zeszłego roku
                    Weisbier-trockenhefe jakieś pół paczki z zeszłego roku

                    Wyszło około 40 litrów 12,5 Blg.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Tym razem tylko jedna fotka obrazująca wyssanie całości nachmielonej granulatem brzeczki.
                      Attached Files

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Takie jakieś pół na pół wyszło

                        Pachnie pięknie całe
                        Attached Files
                        Last edited by mark33; 2008-07-22, 15:22.

                        Comment

                        • miksiok
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.12
                          • 29

                          Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
                          Ciekawie to wygląda

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
                            Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
                            Ciekawie to wygląda
                            To natura jest tak piękna, to cud fermentacji

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
                              Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
                              Ciekawie to wygląda
                              IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.
                                Masz rację to super drobny chmiel, zapewnia chmielenie na zimno a więc jest pozytywnie jak sobie dobrze wytłumaczę .

                                Comment

                                Przetwarzanie...