Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Przebieg fermentacji - czyli kilka kadrów z życia drożdża
    Attached Files

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Drożdż w pełnej furii.
      Attached Files

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        I po robocie.
        Attached Files

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Przelałem na cichą, odfermentowało do 3 blg. Wyniosłem do piwnicy 16*C dobrze mu zrobi.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Plany na sobotę 27 litrów czarnego ejla 12 blg przy zasypie 5000g pilzneński, 250g karmelowy, 350g palony żywiecki. Zakładana wydajność 64,8%. Słody poważone jutro śrutowanie a w sobotę warzenie

            Comment

            • pirackamuza
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1908

              No to miło, że browar znowu ruszył
              Toruń przeprasza za Radio Maryja
              www.bobofruty.pl

              Comment

              • lukaszdz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.06
                • 5

                Gratuluje wareczek

                Milo sie cos takiego czyta planujac swoje pierwsze warzenia

                No i dobrze wiedziec, ze w miescie jest taki ekspert

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukaszdz
                  No i dobrze wiedziec, ze w miescie jest taki ekspert
                  Ekspert ze mnie jak z koziej du.. trąbka, jak chcesz zobaczyć warzenie z bliska zapraszam w sobotę wczesnym popołudniem. Daj znać na PW.
                  Last edited by mark33; 2008-08-01, 15:25. Powód: brak ogonka w trąbce

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
                    No to miło, że browar znowu ruszył
                    Na listopad trza coś mieć

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Słody pośrutowane, palony żywiecki zostanie wygotowany w osobnym garnku.
                      Uzyskany ekstrakt po odstaniu zostanie dodany do filtracji (lub jak ładnie się odstoi do warzenia).

                      Comment

                      • pirackamuza
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1908

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Na listopad trza coś mieć
                        A słusznie, słusznie
                        Toruń przeprasza za Radio Maryja
                        www.bobofruty.pl

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Dziś warzenie dostępne w Skype, jeżeli ktoś ma ochotę pogadać podczas warzenia o warzeniu i nie tylko zapraszam. Obecnie prezerwa 53*C -> 10minut.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Warka 22 - Ale czarne

                            Zasyp:
                            Pilzneński - 5000 g
                            Karmelowy - 250 g
                            Palony żywiecki - 350 g
                            Carafa III - 130g

                            Zacieranie:
                            zasyp do wody o temperaturze 35*C
                            53*C -> -> 10 minut przerwy
                            64*C -> 35 minut
                            73*C -> 55 minut
                            78*C -> 5 minut i do filtracji

                            Chmielenie:
                            Marynka 50g w zerowej 2 godzinnego warzenia
                            Lubelski 20g w 50 minucie

                            Drożdże :
                            Safbrew T-58

                            Wyszło około 26 litrów 12 Blg.

                            Obecnie pięknie fermentuje pod czapą piany.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              jaką masz temp w pomieszczeniu z fermentatorem ?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                                jaką masz temp w pomieszczeniu z fermentatorem ?
                                Coś koło 22*C i zaraz wynoszę do piwnicy tam jakieś 17*C.

                                Comment

                                Przetwarzanie...