Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Coś koło 22*C i zaraz wynoszę do piwnicy tam jakieś 17*C.
    Piwo wyniesione, dzięki za pytanie bo pewno by stało dalej pod stołem.
    Zmierzyłem temperaturę a tam 24*C , w piwnicy 18*C przy ścianie pewno chłodniej ale nie chciało mi się wszystkiego przenosić.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Warka 21b ( 19 litrów - dymion )została zabutelkowana przy 3 blg, po 2 tygodniach cichej. Część 21a (fermentor 17 litrów) po tygodniu.
      Warka 22 została przelana na cichą przy 4,5 blg do zwolnionego dymiona.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Dziś warka 22 doczekała się rozlewu, zgodnie z planem i wydrukowaną etykietą.
        Zasilona została skrzynka butelek 0,5 oraz dwa gąsiory szklane po 5 litrów.
        Te ostatnie zamknięte dedykowaną krachlą z dodatkiem eksperymentalnego kleju o bardzo starym pochodzeniu

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pomimo upału browar pracuje pełną parą, warzy się jasne codzienne. Zacieranie infuzyjne z dekokcją.
          Last edited by mark33; 2008-09-06, 12:28.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Zacieranie infuzyjne z dekokcją.
            Czy to aby nie sprzeczność w sobie sama? Czy jakaś nowa szkoła?
            blog.kopyra.com

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              cześć

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Pomimo upału browar pracuje pełną parą, .....

              a ja choroba w robocie
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy to aby nie sprzeczność w sobie sama? Czy jakaś nowa szkoła?
                Chodzi o to, że 3/4 warki idzie normalnie infuzją a 1/4 jest gotowana po przerwie 64*C.
                Całość mieści się w czasie infuzji a i tak dekokt jest zrobiony.
                Tak to sobie wykombinowałem , wstępne obliczenia przed chmieleniem wykazują wydajność 67,5% więc jestem bardzo zadowolony.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                  cześć
                  a ja choroba w robocie
                  Efekty i tak będziesz degustował za jakiś czas .

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    W piwnicy cudowne 18*C postawiłem fermentor pod samiuśką ścianę gdzie promieniuje wręcz chłodkiem, będzie mu tam dobrze

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Warka 23

                      Nazawa robocza Jasne codzienne - na etykiecie będzie raczej inna

                      Zasyp:
                      Pilzneński - 5300 g
                      Karmelowy - 300 g

                      Zacieranie:
                      zasyp do wody o temperaturze 40*C
                      grzanie 20 minut do
                      64*C -> 20 minut odebranie 1/4 do dekokcji ( gotowanie 15 minut)
                      73*C -> 50 minut
                      78*C -> do filtracji -> 15 min na utworzenie złoża

                      Chmielenie:
                      Marynka 25g w zerowej godzinnego warzenia
                      Marynka 25g w 30 minucie
                      Lubelski 30g + mech irandzki w 50 minucie

                      Drożdże :
                      Safbrew US-05

                      Wyszło około 27 litrów 12 Blg.

                      Obecnie po 16 godzinach od zadania drożdży rozpoczyna się fermentacja.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Wymyśliła się nazwa 23 warki: Powszednie jasne. Jeszcze jakąś etykietę trzeba wydzióbać

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC. Podejrzewam, że ten karmel to jasny. Ale jest tego trochę, tak więc to piwo całkiem jasne to nie będzie...
                          Last edited by Infam; 2008-09-08, 12:34.
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC. Podejrzewam, że ten karmel to jasny. Ale jest tego trochę, tak więc to piwo całkiem jasne to nie będzie...
                            Całkiem jasne mnie się nie podoba, raczej coś od miedzi .
                            Słód pochodzi z Baltic Malt ogólnie zaliczany do jasnych - EBC nieznam.

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                              Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC.
                              Podobnie ja przy użytych drożdżach - temperaturę fermentacji.

                              No dawaj, mark33

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                                Podobnie ja przy użytych drożdżach - temperaturę fermentacji.

                                No dawaj, mark33
                                Drożdżaki US-05, temperatura fermentacji 20*C. Piana wysoka a temperatutkę trzyma.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X