Markowe domowe
Collapse
X
-
Dziś warka 22 doczekała się rozlewu, zgodnie z planem i wydrukowaną etykietą.
Zasilona została skrzynka butelek 0,5 oraz dwa gąsiory szklane po 5 litrów.
Te ostatnie zamknięte dedykowaną krachlą z dodatkiem eksperymentalnego kleju o bardzo starym pochodzeniuComment
-
Comment
-
Całość mieści się w czasie infuzji a i tak dekokt jest zrobiony.
Tak to sobie wykombinowałem , wstępne obliczenia przed chmieleniem wykazują wydajność 67,5% więc jestem bardzo zadowolony.Comment
-
Warka 23
Nazawa robocza Jasne codzienne - na etykiecie będzie raczej inna
Zasyp:
Pilzneński - 5300 g
Karmelowy - 300 g
Zacieranie:
zasyp do wody o temperaturze 40*C
grzanie 20 minut do
64*C -> 20 minut odebranie 1/4 do dekokcji ( gotowanie 15 minut)
73*C -> 50 minut
78*C -> do filtracji -> 15 min na utworzenie złoża
Chmielenie:
Marynka 25g w zerowej godzinnego warzenia
Marynka 25g w 30 minucie
Lubelski 30g + mech irandzki w 50 minucie
Drożdże :
Safbrew US-05
Wyszło około 27 litrów 12 Blg.
Obecnie po 16 godzinach od zadania drożdży rozpoczyna się fermentacja.Comment
-
-
Słód pochodzi z Baltic Malt ogólnie zaliczany do jasnych - EBC nieznam.Comment
Comment