Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Poszło w szkło , blg 2,5 , smak chmm jak na zlocie tylko jeszcze młodsze.
    Zacieranie na lenia wyszło ok, piwko odfermentowało. Jeszcze śrutowanie a jutro zacieram od rana lagera.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Zasyp:
      Pilzneński - 5600 g
      Karmelowy - 180 g

      Zacieranie na lenia:
      zasyp do wody o temperaturze 67*C
      2 godziny -> 67 -60*C
      78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
      Filtracja 30 minut.

      Chmielenie:
      Marynka 35g w zerowej godzinnego warzenia
      Marynka 35g w 30 minucie
      Lubelski 16g w 50 minucie godzinnego warzenia

      Drożdże :
      Saflager S-23
      Zadanie w temperaturze 20*C.

      Wyszło około 21 litrów 14,5 Blg.

      Browar wyniesiony do piwnicy,

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Browar wyniesiony do piwnicy,
        Cały browar wyniosłeś? Wszystkie gary, chłodnicę, fermentory, śrutownik, itd...
        blog.kopyra.com

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Cały browar wyniosłeś? Wszystkie gary, chłodnicę, fermentory, śrutownik, itd...
          Docelowo tak, śrutownik został wymaga przeglądu. Fermentor poleci jak ruszy fermentacja.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Fermentor wyniosłem z samego rana, przed chwilą byłem po piwka i nawąchałem się cudownego zapachu. Będę chodził wąchać

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              No i dochowałem się kwasa warka 24 cała w kanał

              Comment

              • kot_z_cheshire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.11
                • 2201

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                No i dochowałem się kwasa warka 24 cała w kanał
                Za bardzo ją wąchałeś....
                Młode koty mają adhd, niestety.
                Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Warka 25 po 9 dniach burzliwej w 14*C odfermentowała z 14 do 3,5Blg. Smak obiecujący goryczka konkretna.
                  Last edited by mark33; 2008-10-25, 16:54.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Jesienny Lager doczekał się rozlewu, całość poszła w szkło 1x3L, 3x1L, 2x0,7L, 25x0,5 litra. Odfermentowało do 3 blg z 14,5.
                    Attached Files

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Warka 26 Lutniowe

                      Zasyp:
                      Pilzneński - 7800 g
                      Karmelowy - 400 g

                      Zacieranie infuzyjne:
                      zasyp do wody o temperaturze 45*C
                      powolne pogrzanie do 64 z 30 minut
                      64 stopnie C-> 30 minut
                      podgrzanie do 73 stopni C ~ 10 minut
                      73 stopnie -> 30 minut
                      78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
                      Filtracja 60 minut.

                      Chmielenie:
                      Marynka 50g do połowy filtratu o temperaturze około 70 stopni
                      Marynka 50g w 30 minucie
                      Marynka 12g w 50 minucie godzinnego warzenia

                      Drożdże :
                      Saflager S-23
                      Zadanie w temperaturze 20*C.

                      Wyszło około 44 litry 13 Blg do fermentacji, z błotem chmielowym wylałem z 2 litry.
                      Wydajność dobra 73%

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Warzenie na cztery fajery, bo gar wielki i brzeczki po brzegi.
                        Attached Files

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Słody ześrutowanie na jutro będzie czarne po angielsku zacierane tak z 5 godzin
                          Mam urlop i klika spraw do załatwienia ale jest gęstwa, są chęci i zona ma dyżur do 18 to jak tu piwa nie uwarzyć

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Warka 27 - Słodowe ciemne

                            Zasyp:
                            Pilzneński - 5500 g
                            Karmelowy - 320 g
                            Carafa III - 62g


                            Zacieranie po angielsku (na lenia):
                            zasyp do wody o temperaturze 70*C
                            całość ustaliła się na 62*C
                            do piekarnika na 5 godzin doszło do 67 *C (kilka razy pyknąłem z grzałki górnej ,ze dwa razy z dolnej, raz zamieszałem całość)
                            podgrzanie do 78 stopni C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
                            Filtracja 60 minut.

                            Chmielenie:
                            Lubelski 50g od początku warzenia (innego nie miałem)

                            Drożdże :
                            Saflager S-23 gęstwa z poprzedniej warki (wieczorem przeleję na cichą to od razy zadam drożdżami)

                            Wyszło 30 litrów 12 BLG

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              O nie dopisałem do receptury palonego żywieckiego dokładnie 320 gram.

                              Wczoraj późnym wieczorkiem przelałem jeden fermentor z warki 26 na cichą do dymiona, uzystkana śweża gęstwa zasiliła warkę 27 oraz słoik dla Sławczana .
                              Pomiar BLG wskazał 5 myślę, że do 3 zejdzie bo coś za słodkie jak na mój słodkolubny gust.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Przelałem 2 fermentor na cichą bulgoty spadły do 3, słodkości spadły do poziomu normalnego, pięknie wypłynęła mocna goryczka - jestem zadowolony
                                A już się bałem, że nawarzyłem i będę musiał sam wypić .

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X