Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
    Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
      Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie
      Pety wytrzymały piwo się udało, niewiele zostało

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca na 2 godziny, ładnie utrzymuje 68*C.

        Comment

        • bielok
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 338

          Cześć

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca
          szczegóły gościu, szczegóły
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
            Cześć
            szczegóły gościu, szczegóły
            Będą, trochę piwowarskiej cierpliwości , sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

              gosposia się znalazła ;-)
              mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                No i są jakieś fakty a nie plany. Do chmielenia poszło 31 litrów brzeczki 12blg co przy 6,15 kg zasypu daje tylko 63,5% sprawności warzelni. Coś kiepsko może to różnica pomiędzy słodami pilzneńskimi z Weyermana i Litovela ? Zobaczę czy wyniki potwierdzą się po chmieleniu jak przeleję do wyskalowanego fermentora.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                  Cześć



                  gosposia się znalazła ;-)
                  mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz
                  Się śmiej jak się kobiecie zachciało studiować a chłopu jeździć po Warsztatach to z soboty zostaje robota na poniedziałek, dobrze trafiło, że mam urlop i spokojnie można porobić i piwo uwarzyć a wieczorkiem na wieś świnki młótem podkarmić i babcię odwiedzić

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pięknie się chmieli drugi z 3 wrzutów, 10 minut po zakończeniu chmielenia będę u fryzjera tak dla aromatu na zimno w międzyczasie się ostudzi.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      # 30 Ale Maj

                      Skład:
                      pilzneński Litovel - 5450g
                      pszeniczny Litovel - 500g
                      karmelowy Baltic Malt - 200g
                      chmiel marynka
                      0' 28g
                      30' 18g
                      65' 5g ( 65 min dla wyrównania do IBU 30)
                      drożdże S-33

                      Zacieranie po angielsku: zasyp do 16 litrów wody 70*C ustaliło się na 64*C wiec podgrzałem do 68*C i do pieca (jak się okazało na 3 godziny) spadek temperatury o 1*C. Przelałem do filtracji (fermentor i wężyk/oplot), poszła szybciutko 30 minut, dobrze że miałem przyszykowane 22 litry wody do wysładzania 80*C. Po schłodzeniu ( na wyjściu z chłodnicy pomyłem butelki po warsztatowe) zadałem drożdżaki w temperaturze 26*C.

                      Po godzinie w piecu odebrałem kilka łyżek brzeczki i po próbie jodowej poszła na starter dla danstarów otrzymanych od Fidoangel (dzięki). Wyjątkowo udane warzenie wszystko szło lekko i sprawnie tylko trochę wydajność mnie zawiodła do fermentacji poszło 28 litrów (+2litry do odstania na refermentację) brzeczki 13,6 Blg co daje 65 % sprawności.

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        Cześć

                        Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
                        czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                          Cześć

                          Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
                          czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?
                          Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            Cześć


                            No i wszystko jasne
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cześć


                              No i wszystko jasne
                              Nie dość, że jasne to jeszcze ejlowe.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).
                                Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.

                                W fermentorze piękna pianka, zapach wspaniały, ejlowy (dawno nie było), temperatura 21*C.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X