Markowe domowe
Collapse
X
-
#30 przelane na cichą przy Blg 5,5 celowałem w końcowe 5 ewentualnie 4 więc jestem bardzo zadowolony, kiedyś wychodziły piwa z końcowym blg 5 i były wspaniałe (dotyczy górnej fermentacji) jako, że są mniej treściwe od lagerów (dwunastki) chciałem podciągnąć niższym odfermentowaniem, mam nadzieję na smaczne piwo próbka 100ml z pomiaru zapowiada się obiecująco.Comment
-
# 31 Pszeniczka
Zasyp, słody:
Pilzneński Litovel - 3100 g
Pszeniczny Litovel - 3500 g
Karmelowy Baltic Malt- 180 g
Zasyp pszenicznego do wody o temperaturze 45*C, przerwa 15 minut . Podgrzanie do 64*C zasyp pilzneńskiego, przerwa 20min. Podgrzanie do 73*C i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 20 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do filtracji. Poszło nad wyraz łatwo i szybko.
Chmielenie 25g lubelskiego na 90 minut. Wyszło jakieś 33,5 litra 12Blg
Schłodziłem do 25*C zadałem WB-06.
Był obserwować adept sztuki piwowarskiej Hugo.
Tak fajnie się warzyło, że jutro w planie kolejne warzenie jakiegoś ale/ale american stouta.Last edited by ART; 2009-06-12, 19:20.Comment
-
Że Prze... co?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Marku, napisz coś więcej na temat świątecznego czernidła. Od kilku tygodni chodzi nam po głowie pomysł zrobienia piwa świątecznego. Nawet mamy już drożdże ( Irish Ale 1084 ).Do pracy zamierzamy sie zabrać w drugiej połowie lipca, więc mamy jeszcze chwilę na pomysły. Napewno będzie bardzo ciemne, mocne i słodko pachnące. Ciekawi jesteśmy Twojego pomysłu.
goroncopozdrawiamy.Comment
-
Moje jest pomysłem wynikającym z buszowania w piwnicy czy warto to w ogóle czytać okaże się za pół roku . Piwo będzie hybrydowe zacierano-ekstraktowe. Pełny opis jak skończę warzyć bo cały czas komponuję (przed chwilą zmieniłem drożdże z US-05 na S-33)
Pewne jest, że będzie czarne bo 500g palonego żywieckiego już się zaciera z 3300 strzegomskiego, pachnie kawą
Właśnie strzeliły mi do głowy wędzone śliwki i chyba troszkę dam, tylko doczytam (Anteks robił pyszne ze śliwkami) ile się daje.Last edited by mark33; 2009-06-13, 11:35.Comment
-
#32 Czernidło
Skład:
Pilzneński Litovel - 3300 g
Palony Żywiecki - 500 g
Ekstrakt WES Pszeniczny - 1200g
Ekstrakt WES Ciemny -1200g
Śliwki suszone - 100g
Marynka - 30g
Lubelski - 6g
Zacieranie infuzyjne:
zasyp do wody o temperaturze 45*C
podgrzanie do 50*C -> 10 min
podgrzanie do 64*C -> 30 min
podgrzanie do 73*C -> 30 min
podgrzanie do 78*C -> 15 min
Filtracja oporna przez palony słód ale jakoś poszło.
Chmielenie i dodatki:
Marynka 30g na 60 minut
Śliwki susz 60g na 30 minut
Lubelski 6g na 5 minut
Śliwki 40g na 5 minut
Drożdże :
S-33
Zadanie w temperaturze 25*C.
Wyszło 28 litrów 15 Blg, kolor i smak brzeczki dobrze rokuje.
Wyglądało też ładnie podczas warzenia.Last edited by mark33; 2009-06-13, 20:25.Comment
-
Ciekawe jaki będzie finał tego czernidła.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
Comment