Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś Pszeniczka #31 powędrowała do butelek blg zeszło do 5 (zacierane na słodko) mam nadzieję, że niżej już nie zejdzie do refermentacji 3g cukru na 0,5 .
    Pszeniczka rozdęła pety na maxa, denka okrągłe a etykiety (oryginalne) z pół centymetrowej zakładki robią pół centymetrową szczelinę, wysycenie wiadomo jakie (najbliższe prawdzie określenie - zabójcze) całe szczęście całość w petach i można gazu popuścić ile się chce, jednak bardziej podoba mi się upuszczanie całości

    Kolejna pszenica na tych wściekłych drożdżach będzie z cichą fermentacją.
    Last edited by mark33; 2009-07-14, 21:16.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Beer or no too Beer - CYDR

      Wiem, wiem to nie jest piwo nie nadałem nr warki bo nawet warzone ani ważone nie było, ale kiedyś na wszystko nadające się do picia mówiono piwo.
      Wykonałem zamiast na śrutowniku to na sokowirówce, zadałem drożdże piwne S-05 (najstarsze w lodówce) i fermentor mam z rurką bulgotką.

      U babci na wsi mnóstwo papierówek pospadało, więc zebrałem 2 pełne fermentory i eksperymentuję . Sok miał 10 blg 16 litrów więc wzmocniłem o 2 kg cukru w 4 litrach wody.

      Dodatkowo "naprawiłem" wkurzające mnie zatrzaski przy fermentorach (na razie 2szt.) obcinając całą krawędź zatrzaskową. Teraz łatwiej się myje i się nie zatrzaskuje a lekko domyka do końca.
      Attached Files

      Comment

      • Axarath
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 11

        To w takim razie czekam na relacje jeśli chodzi o Cydr jako że też mam w planach bo zalega mi sporo domowego soku jabłkowego (że tak powiem po babci)
        w zsypie i jakoś po prostu tylko leży bo nikt za bardzo pić go nie chce
        drożdżaki są siakieś specjalne do cydru ...
        ale jako że chce przetestować odzyskanie Nottinghamów to ciekaw byłem czy ktoś już robił coś takiego z piwnymi żyjątkami.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Troszkę poczytałem i jako zupełny amator w cydrach mogę powiedzieć tylko tyle, że piwne drożdże dadzą radę. Warunkiem jest nastawienie Cydru lekkiego, aby dany szczep drożdży dał radę. Danstary dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu wiec się nadadzą.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
            Zastanawiają mnie te śliwki.Chyba będzie dobra jak każde twoje piwo.
            No dobra miałeś rację - jest dobre. Co prawda młodziak jeszcze ale fajne jest.

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8114

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              No dobra miałeś rację - jest dobre. Co prawda młodziak jeszcze ale fajne jest.
              No to myślę,że sie podzielisz?
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                No to myślę,że sie podzielisz?
                Najchętniej to bym się wymienił ale upomnij się przed zlotem to opisze kapsel dla Ciebie.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Warka 33 - nazwa robocza Polske Ale

                  Skład:
                  pilzneński Litovel - 7400g
                  pszeniczny Litovel - 1000g
                  karmelowy Baltic Malt - 3500g
                  chmiele:magnum, marynka, lubelski

                  Zacieranie na lenia: zasyp 50*C podgrzanie do 64 (godzinka na obiad u rodziców) temp. spadła do 60,
                  podgrzanie do 73 -> 2 godziny (na kawę i lody ) , podgrzanie do 78*C i filtracja.

                  Chmielenie:

                  0' 40g Magnum 15 a.
                  30' 15g Marynki 8,4 a.
                  45' 15g Lubelski 3.5 a.
                  IBU około 42

                  Drożdże zadane w 25*C po 1/3 saszetki: S-33 do 23Litrów oraz US-05 do 22Litrów.
                  Last edited by mark33; 2009-08-09, 09:04.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Tradycyjnie mały wgląd do warzelni

                    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.


                    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

                    Comment

                    • admiro
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.05
                      • 248

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże zadane w 25*C po 1/3 saszetki: S-33 do 23Litrów oraz US-05 do 22Litrów.
                      Pytanie: 1/3 saszetki suchych po standardowej hydratyzacji czy przez jakiś starter? Czy mniejsza ilość drożdży wydłuża burzliwą?
                      Moje piwo jest bezcenne.

                      Schizma miodowa.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pytanie: 1/3 saszetki suchych po standardowej hydratyzacji czy przez jakiś starter? Czy mniejsza ilość drożdży wydłuża burzliwą?
                        Zadałem w formie posypki , jeżeli drożdże są świeże spokojnie się namnożą. S-33 już wytworzyły piękną pianę a minęło 12 godzin od zadania, US-05 się ociągają (termin ważności do maja 2009) ale do wieczora powinny ruszyć. Czas fermentacji wydłuży się o te 24 godziny nie robi to jednak żadnej różnicy. Trzeba jednak pamiętać, że piwo lekkie 12Blg (nie 22blg np. porter) temperatura sprzyjająca (obecnie 21*C) czyli warunki dla drożdża idealne.
                        Attached Files

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Warka 33 przelana na cichą US-05 zeżarły do 3,5 blg a S-33 do 4blg. Smak obu zielonych piw prawidłowy i zdecydowanie różny. US-05 rzeźkie bardziej goryczkowe, S-33 łagodne i zdecydowanie mniej klarowne ( no mówiąc szczerze wcale )

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            W końcu zabutelkowałem warkę 33, US-05 odfermentowały do 2,5 blg, S-33 zostały na 4 blg.
                            Smaki piw z tej samej brzeczki zupełnie różne, na S-33 łagodne słodowe i mętne , na US-05 wytrawne chmielowe i klarowne.

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              Cześć

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Będzie coś gęstszego na święta
                              Dziś rano dramatycznie szukając weny twórczej w Twoim wątku trafiłem na to zdanie no i uśmiałem się do łez oczywiście wspominając naszą rozmowę o stanie Twojej piwniczki
                              Tak myślę że ustawiłeś mi dzień na tak, muszę Ci się jakoś odwdzięczyć
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                                Cześć



                                Dziś rano dramatycznie szukając weny twórczej w Twoim wątku trafiłem na to zdanie no i uśmiałem się do łez oczywiście wspominając naszą rozmowę o stanie Twojej piwniczki
                                Tak myślę że ustawiłeś mi dzień na tak, muszę Ci się jakoś odwdzięczyć
                                No cóż dla mnie to smieszne nie jest, że piwo wyszło. Ale dobre piwa tak mają i nic na to nie poradzę.
                                Można mniej rozdawać ale ja chyba nie umiem jechać gdzieś bez piwa
                                Last edited by mark33; 2009-10-21, 11:46.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X