Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Końcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.
    A nie odwrotnie? Zmierz jeszcze raz.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      A nie odwrotnie? Zmierz jeszcze raz.
      Sam się zdziwiłem, ale mam fotki i dodatkowo argumentem jest większa mętność piwa na S-04. Z resztą ważne żeby było smaczne

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        To na S-04 bardziej mętne? To nieprawdopodobne. Ja bym jednak sprawdził jeszcze raz.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Zmierzyć nie zmierzę bo piwo już w butelkach, ale zweryfikuje z dokumentacją fotograficzną.
          Więc faktycznie mętne jest na T-58 ale pomiarów nie pomyliłem. Dzięki za wnikliwą analizę moich wpisów, muszę wpierw pisać a potem
          Attached Files

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Oba ejle bardzo pijalne wyszły. Dobrze, że do 2 litrowych petów część poszło bo akurat jedno takie zaspokaja me wieczorne pragnienie

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Wczoraj wieczorem pośrutowałem 10,5 kg słodu, dziś od 14:30 mruczy mieszadło. Nazwy jeszcze nie wydumałem, kończy się zacierać ale rubinowe z mocnym chmielem.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Skład:
                pilzneński 10160g 3-4 EBC Litovel
                caraaroma 250g 300-400EBC Weyermann
                biscuit 250g 50 EBC Brewferm

                marynka 100g
                citra 100g

                Zacieranie:

                55*C → 15 minut
                64*C → 40 minut
                73*C → 40 minut
                78*C → 10 minut

                Chmielenie:
                80 minuta → 100g marynki 8 ak.
                50 minuta → 60g citra 12,2 sk.
                10 minuta → 40g citra 12,2 ak.
                IBU około 78 więc powinno być konkretne

                Drożdże:
                Nottingham zadane przed chwilą przy 20*C (jeszcze się chłodzi na dworze 15*C) , wyszło około 14,5 blg 46 litrów.
                Last edited by mark33; 2011-07-31, 09:51.

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  Elo

                  Byłem ja przy warzeniu tego piwa Tak się z Markiem zagadaliśmy że zeszła cała brzeczka z kadzi i wysładzanie stanęło ... fajnie było
                  Kawa u Marka jest zawsze pyszna!
                  Last edited by bielok; 2011-07-31, 10:07.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                    Elo

                    Byłem ja przy warzeniu tego piwa Tak się z Markiem zagadaliśmy że zeszła cała brzeczka z kadzi i wysładzanie stanęło ... fajnie było
                    Kawa u Marka jest zawsze pyszna!
                    Warzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      elo

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.
                      Prawdę mówiąc nie wiem ile ta grzałka mocy bo to produkt z lat 70tych Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
                      tak więc moc jest z nami
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                        elo



                        Prawdę mówiąc nie wiem ile ta grzałka mocy bo to produkt z lat 70tych Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
                        tak więc moc jest z nami
                        Wezmę do pracy, ostatnio zrobiłem sobie przejściówkę do pomiaru prądu, będziemy wiedzieć ile mocy jest z nami Już się rozglądałem na aledrogim serwisie za takowym dopalaczem jest wybór, że ho, ho.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Fermentacja ruszyła 17-18*C na przyklejanym do fermentora termometrze, w pokoju 18,5 więc na razie nawet do piwnicy nie trzeba zanosić. Na zewnątrz 17,5 stopnia nic tylko
                          Przed chwilą czytałem o identycznych parametrach w lodówce

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Jest nazwa dla 36 warki American Dream. Powstała pod wpływem boskiego zapachu z fermentorów, chmiel Citra trafił w mój wielki nos i gust . Ogólnie coś w stylu AIPA wyszło patrząc od strony parametrów na BJCP.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Fermentacja burzliwa na ukończeniu, piana opadła, w sobotę planowane przelanie na cichą i pierwsze testy organoleptyczne po pomiarze BLG. Na razie wącham - też fajnie

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Przelałem na cichą BLG ~3, smak obiecujący goryczka, że tak powiem dominująca

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X