Koźlak urodzinowy przelany na cichą blg 5, smakowo jakoś zbyt wytrawnie (mało słodkie, słaba treść) ale po degustacji młodego wina jabłkowego to wszystko smakuje inaczej (jabol ma 9blg) więc jeszcze bardzo słodki. Dziś muszę ocenić jeszcze raz co to wyszło
Markowe domowe
Collapse
X
-
#38 Pils Urodzinowy
W końcu się udało uwarzyć tak za 5 dwunasta bo piwo na początek kwietnia przeznaczone.
Pilzneński - 10178g
Carahell - 150g
Marynka - 100g 65minut warzenia
Lubelski - 74g 35 minut
Żatecki - 100g 5 minut i po trochu do fermentorów
Przerwy standardowe wrocławskie 40/40 zasyp do 50*C, mash out 78*C i do filtracji.
Wyszło około 42 litry 15BLG rozcieńczyłem do 11,5 przy litrażu ~52.
Comment
-
-
Witam,trafiłem na twój blog szukając czegoś na temat warzenia piwa.Gratualcje przeczytałem dokładnie 23 strony dostępne do dziisiaj i powiem tobie że takiej lektury nie miałem przez ostatnie naście lat,albo i wiecej.gdyby to była książka to napewno wydałby na nią kilkadziesiąt zł i po przeczytaniu powiedział bym że to była bardzo dobra inwestycja.Kocham browarek,dotychczas zaopatrywałem się w kega 5ol,albo mniejsze i jakoś to było.Ale ciągle mam chcicę na coś z własnej ręki,mam możliwości techniczne,trochę sprzętu.Kiedyś udało mi się kupić 80<100 litrowy chermetycznie zamykany baniak ze stali nierdzewnejz dwoma deklami jeden okranowany drugi hermetyk.mam kuchnie polową wojskową,mały warsztacik na ogrodzie przy domu gdzie jest moje królestwo w którym latem z chłodzonej rozlewki płynie browar prosto do kufelka,brakuje tylko żeby był własnej roboty.Sory że zanudzam,ale cały dzię dzisiaj czytałem twoją książkę besceler,więc i mi się udzieliło trochę pomalować.Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych warkach,no i własnego browaru.
j.g./maxbax50
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziSą oznaki fermentacji temperatura otoczenia 9*C. Teraz tylko czekać , czekać, czekać.
j.g./maxbax50
Comment
-
Comment