Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Koźlak urodzinowy przelany na cichą blg 5, smakowo jakoś zbyt wytrawnie (mało słodkie, słaba treść) ale po degustacji młodego wina jabłkowego to wszystko smakuje inaczej (jabol ma 9blg) więc jeszcze bardzo słodki. Dziś muszę ocenić jeszcze raz co to wyszło

    Comment

    • wiess
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.07
      • 6

      Cześć! Może moje pytanie będzie śmieszne . Opisując czasy chmielenia Marynkę dodajesz na początku czy na końcu gotowania?Czy czasy podałeś na zasadzie ustawionego minutnika od 60 do zera?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Zasada minutnika czyli na samym początku tylko na goryczkę.

        Comment

        • wiess
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.07
          • 6

          Dziękuję bardzo!Pozdrowienia dla osiemnastolatka . Ja mam to już za sobą .

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Profil wypełnij i będzie git
            Last edited by mark33; 2011-11-06, 14:05.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Koźlak zabutelkowany, 5 blg zostało a w smaku i tak dość wytrawne, zobaczymy co z tego będzie za jakiś czas. Taki stoutowaty wyszedł

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pety zaczęły się nadymać nad podziw szybko, wyniosłem całość do piwnicy. Obecnie mam jakieś 12*C więc czas myśleć nad lagerkiem.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38 Pils Urodzinowy

                  W końcu się udało uwarzyć tak za 5 dwunasta bo piwo na początek kwietnia przeznaczone.

                  Pilzneński - 10178g
                  Carahell - 150g

                  Marynka - 100g 65minut warzenia
                  Lubelski - 74g 35 minut
                  Żatecki - 100g 5 minut i po trochu do fermentorów

                  Przerwy standardowe wrocławskie 40/40 zasyp do 50*C, mash out 78*C i do filtracji.

                  Wyszło około 42 litry 15BLG rozcieńczyłem do 11,5 przy litrażu ~52.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Doba od zadania drożdżaków S-23, cisza 9*C chłodno. Trzeba się napić piwa "na wytrwałość"

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć

                      Wyniosłeś do piwnicy ?
                      Masz za karę!
                      Trzeba im było zrobić ciepły start
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Zadałem w 20*C, poczekam z 48 godzin. Najlepszy mój pils tak startował, długo ale wyszedł super.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Są oznaki fermentacji temperatura otoczenia 9*C. Teraz tylko czekać , czekać, czekać.

                          Comment

                          • maxbax50
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.02
                            • 11

                            Witam,trafiłem na twój blog szukając czegoś na temat warzenia piwa.Gratualcje przeczytałem dokładnie 23 strony dostępne do dziisiaj i powiem tobie że takiej lektury nie miałem przez ostatnie naście lat,albo i wiecej.gdyby to była książka to napewno wydałby na nią kilkadziesiąt zł i po przeczytaniu powiedział bym że to była bardzo dobra inwestycja.Kocham browarek,dotychczas zaopatrywałem się w kega 5ol,albo mniejsze i jakoś to było.Ale ciągle mam chcicę na coś z własnej ręki,mam możliwości techniczne,trochę sprzętu.Kiedyś udało mi się kupić 80<100 litrowy chermetycznie zamykany baniak ze stali nierdzewnejz dwoma deklami jeden okranowany drugi hermetyk.mam kuchnie polową wojskową,mały warsztacik na ogrodzie przy domu gdzie jest moje królestwo w którym latem z chłodzonej rozlewki płynie browar prosto do kufelka,brakuje tylko żeby był własnej roboty.Sory że zanudzam,ale cały dzię dzisiaj czytałem twoją książkę besceler,więc i mi się udzieliło trochę pomalować.Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych warkach,no i własnego browaru.
                            j.g./maxbax50

                            Comment

                            • maxbax50
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.02
                              • 11

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Są oznaki fermentacji temperatura otoczenia 9*C. Teraz tylko czekać , czekać, czekać.
                              Witam,trafiłem na twój blog szukając czegoś na temat warzenia piwa.Gratualcje przeczytałem dokładnie 23 strony dostępne do dziisiaj i powiem tobie że takiej lektury nie miałem przez ostatnie naście lat,albo i wiecej.gdyby to była książka to napewno wydałby na nią kilkadziesiąt zł i po przeczytaniu powiedział bym że to była bardzo dobra inwestycja.Kocham browarek,dotychczas zaopatrywałem się w kega 5ol,albo mniejsze i jakoś to było.Ale ciągle mam chcicę na coś z własnej ręki,mam możliwości techniczne,trochę sprzętu.Kiedyś udało mi się kupić 80<100 litrowy chermetycznie zamykany baniak ze stali nierdzewnejz dwoma deklami jeden okranowany drugi hermetyk.mam kuchnie polową wojskową,mały warsztacik na ogrodzie przy domu gdzie jest moje królestwo w którym latem z chłodzonej rozlewki płynie browar prosto do kufelka,brakuje tylko żeby był własnej roboty.Sory że zanudzam,ale cały dzię dzisiaj czytałem twoją książkę besceler,więc i mi się udzieliło trochę pomalować.Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych warkach,no i własnego browaru.
                              j.g./maxbax50

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Ciekaw jestem dlaczego akurat na mnie trafiło, tylu znakomitych i wielokrotnie nagrodzonych piwowarów na forum.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X