Masz ten magnetyzm
Markowe domowe
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMasz ten magnetyzm
Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.Last edited by mark33; 2012-02-10, 19:54.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMasz ten magnetyzm
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziA co wypiłem to mojePozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również
Comment
-
-
Dortmunder Export #40
Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa
Skład:
Słód pilzneński Litowel 8000g
Słód carahell 160g
Chmiel marynka 45g
lubelski 100g
hersbrucker 70g
Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
64*C -> 40min
73*C -> 40min
78*C -> 10min
Filtracja około 1,5 godziny.
Chmielenie godzinne:
60min marynka
30 min lubelski
10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.
Comment
-
Comment