Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23860

    Masz ten magnetyzm
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Masz ten magnetyzm
      Prędzej elektromagnes bo jak wiadomo mam elektrobzika

      Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.
      Last edited by mark33; 2012-02-10, 20:54.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Kuźwa ktoś mi okienko w piwnicy otworzył, temperatura spadła do 6*C. Normalnie śruby wkręcę i fejsa objiję
        przecież wiadomo, że fermentacja rzecz święta. Może jakieś info zmaluje, typu "Nie otwierać - fermantacja w toku"

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Masz ten magnetyzm
          Coś w tym jest, mnie też ten watek nadal przyciąga, jestem z zelaza

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Wyniosłem puste słoje do piwnicy przy okazji nie omieszkałem powąchać (wali jajami ), obadać okienko i temperaturę (10*C). Wszystko na dobrej drodze do

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Pils przelany na cichą, blg w obu fermentorach równo 3, młode piwo fajnie pachnie i smakuje. Jest tak zimne, że ilość rozpuszczonego co2 jest wyczuwalna na języku.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pils urodzinowy zabutelkowany (ja też ) smaczny skubaniec Wyszło tego 3 skrzynki, 3 pety 2 litrowe , 5 litrowych, 6-pak plastikowy ale butelki szklane, duża flaszka 3 litrowa i mniejsza 1,5 litra. A co wypiłem to moje

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  A co wypiłem to moje
                  Ja też mam ubytki, ale tego nie ma co liczyć tylko jako odparowanie.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    Cześć

                    Teraz tylko trzeba dać na msze żeby się zdążyło nagazować do imprezy
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
                      Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Koźlak urodzinowy zmierza w stronę lambika na szczęście nie wiele zostało.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Dortmunder Export #40

                          Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
                          Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa

                          Skład:
                          Słód pilzneński Litowel 8000g
                          Słód carahell 160g
                          Chmiel marynka 45g
                          lubelski 100g
                          hersbrucker 70g


                          Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
                          64*C -> 40min
                          73*C -> 40min
                          78*C -> 10min

                          Filtracja około 1,5 godziny.
                          Chmielenie godzinne:
                          60min marynka
                          30 min lubelski
                          10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
                          Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Drożdże zadane w formie posypki, przy pierwszych oznakach fermentacji wyniosę do piwnicy.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Minęły 2 tygodnie pomiar wskazał blg 5 w jednym fermentorze w drugim 7 , piwo choć młode już smaczne .
                              Dam mu jeszcze tydzień i na cichą.

                              Comment

                              • bielok
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 338

                                Cześć
                                Coś Ci leniuchują te drożdże
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...