No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni , czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zgodnie z planem i etykietą dziś dzień butelkowania..Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klossPoraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.Comment
-
Niestety nici z dzisiejszego warzenia, pomimo zgody na dzierżawę kuchnio warzelni , wystąpiło kilka dodatkowych trudności ( przyjmuje gości ) . Kolega ( przyszły piwowar) zaproszony na mini warsztaty, też nie może z powodu najazdu rodzinki.
Ale co sie odwlecze to nie uciecze, dziś aktywny wypoczynekLast edited by mark33; 2005-10-16, 09:49.Comment
-
Warkę nr 6 czas uwarzyć.
Z racji resztek słodów będzie piwo pszeniczne ciemne.
Słody:
pszeniczny 1,736 kg
pilneński 1,75 kg
monachijski 1,09 kg
ciemny 0,2 kg
Drożdże : gęstwa z poprzedniej warki ( o ile ruszy starter )
Zacieranie standartowe 30 min. w 64*C i tyle samo w 72*C.
Gościnnie mają być obecni Sławek i DarekB, będzie wesołe warzonkoComment
-
Wesołe warzonko było, lodówka osuszona a nowe piwo w piwnicy rozpoczyna fermentację. Szkoda, że Darek nie dojechał, jednak Sławek dał rady lodówce, choć zadania drożdży może nie pamiętać.
Standartowe zacieranie zaowocowało, aż 4 przerwami:
44*C - 20min
53*C - 10 min
64*C - 30 min
73*C - 20 min
Próba jodowa wyszła do strzału.
Chmielenie
Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Chmielenie
Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.
PS.
Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BDużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
PS.
Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).Last edited by mark33; 2005-11-06, 08:44.Comment
-
Nowy sposób na usunięcie błota chmielowego po granulacie.
Gotowanie w pończosze było niezłe jednak piwo bywało mało nachmielone pomimo większenia ilości chmieli.
Podczas 6 warki wsypałem chmiel do brzeczki, po godzinnym chmieleniu zlałem wszystko do studzenia. Na koniec węża założyłem pończochę, efekt bardzo dobry. Chmiel wygotowany , całe błoto wyfiltrowane.Last edited by mark33; 2005-11-06, 12:46.Comment
-
Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
Żywotnie Zainteresowany Zbyś.fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysiaMarku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
Żywotnie Zainteresowany Zbyś.Comment
-
Dziś browar Markowe Domowe wzbogacił się o nowe mieszadło. Wykonane domowym sposobem w kuchni . Napęd pozyskano ze sprawdzonego mechanizmu od wycieraczek
( 10 zł na szrocie), łopaty mieszadła oraz oś są z nierdzewki, resza to alu. Moc ma potężną, próby bojowe planowany na przyszłą sobotę 19.11.Comment
Comment