Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #91
    No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni , czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni , czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?
      jak to kiedy jutro
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        jak to kiedy jutro
        To najlepszy pomysł na termin i najbliższy z możliwych, muszę się z tym przespać. Jutro napiszę co postanowiłem

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Zgodnie z planem i etykietą dziś dzień butelkowania..
          Poraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
            Poraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.
            Nic to wielkiego, po prostu jedyna sobota w miesiącu w miare wolna i pasująca do założonego czasu fermentacji ( tydzień burzliwej , dwa cichej). Etykieta, cóż wszystko przez Borinka

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #96
              Niestety nici z dzisiejszego warzenia, pomimo zgody na dzierżawę kuchnio warzelni , wystąpiło kilka dodatkowych trudności ( przyjmuje gości ) . Kolega ( przyszły piwowar) zaproszony na mini warsztaty, też nie może z powodu najazdu rodzinki.
              Ale co sie odwlecze to nie uciecze, dziś aktywny wypoczynek
              Last edited by mark33; 2005-10-16, 09:49.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #97
                Warkę nr 6 czas uwarzyć.
                Z racji resztek słodów będzie piwo pszeniczne ciemne.

                Słody:
                pszeniczny 1,736 kg
                pilneński 1,75 kg
                monachijski 1,09 kg
                ciemny 0,2 kg
                Drożdże : gęstwa z poprzedniej warki ( o ile ruszy starter )

                Zacieranie standartowe 30 min. w 64*C i tyle samo w 72*C.

                Gościnnie mają być obecni Sławek i DarekB, będzie wesołe warzonko

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #98
                  Wesołe warzonko było, lodówka osuszona a nowe piwo w piwnicy rozpoczyna fermentację. Szkoda, że Darek nie dojechał, jednak Sławek dał rady lodówce, choć zadania drożdży może nie pamiętać.

                  Standartowe zacieranie zaowocowało, aż 4 przerwami:
                  44*C - 20min
                  53*C - 10 min
                  64*C - 30 min
                  73*C - 20 min
                  Próba jodowa wyszła do strzału.
                  Chmielenie
                  Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Chmielenie
                    Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.
                    Dużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
                    PS.
                    Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                      Dużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
                      PS.
                      Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).
                      Chmielu dużo bo lubię , pszeniczniak ciemny jest, ma 13Blg i 22 litry. Co do drożdży jest to trzeci żywot mieszanki S-33 z US-56. Czyli jak zwykle, nie są to dzrożdże do pszenicy.
                      Last edited by mark33; 2005-11-06, 08:44.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Nowy sposób na usunięcie błota chmielowego po granulacie.
                        Gotowanie w pończosze było niezłe jednak piwo bywało mało nachmielone pomimo większenia ilości chmieli.
                        Podczas 6 warki wsypałem chmiel do brzeczki, po godzinnym chmieleniu zlałem wszystko do studzenia. Na koniec węża założyłem pończochę, efekt bardzo dobry. Chmiel wygotowany , całe błoto wyfiltrowane.
                        Attached Files
                        Last edited by mark33; 2005-11-06, 12:46.

                        Comment

                        • zbysia
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.09
                          • 907

                          Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
                          Żywotnie Zainteresowany Zbyś.
                          fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                            Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
                            Żywotnie Zainteresowany Zbyś.
                            Zastosowałem sam wąż, który wyciąga dokładnie wszystko z gara ( łącznie z błotem chmielowym ). 20 cm przed końcem rury zawiązana jest pończocha ( mechanicznie do ucha piekarnika ) , Całe błoto zostaje w pończosze nie ma mowy o zatkaniu, ponieważ powierzchnia filrująca sięga 1 m kwadratowego. Po przelaniu zawartości gara odwiązujesz banie pełną chmielu, czekasz aż odcieknie i gotowe. Ja będę stosował ten sposób jest bardzo szybki i eliminuje wadę słabego wykorzystania chmielu, zachowując bardzo dokładne odfiltrowanie.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Dziś browar Markowe Domowe wzbogacił się o nowe mieszadło. Wykonane domowym sposobem w kuchni . Napęd pozyskano ze sprawdzonego mechanizmu od wycieraczek
                              ( 10 zł na szrocie), łopaty mieszadła oraz oś są z nierdzewki, resza to alu. Moc ma potężną, próby bojowe planowany na przyszłą sobotę 19.11.
                              Attached Files

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Dziś warka 6 poszła w butelki, smak bardzo dobry, lekko gorzkawy. Wyszło 43 butelki ciemnego pszeniczniaka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...