Aleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaAleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.
Jak ci uścisk ręki nie wystarczy to na następnej giełdzie wypijemy brudzia (brudenshaft),
na tym forum nikt nikomu nie panuje.
PS.
Szybkiego powrotu do zdrowia
Comment
-
-
Kryptoreklama Oj napiłabym się piwka -ale cóż praca, praca, praca. Ale może dziś po pracy mi się uda.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Dziś przelałem 18 warkę na cichą , blg wynosi 4. Drożdże w ilości 2 łyżek stołowych zasiliły ciasto chlebowe (obecnie w piecu).
Przy niedzieli naszły mnie smaki na jakieś ciekawe piwo , postanowiłem zrobić rezane.
Mam przesłodkiego portera który ukończył fermentację na 12 BLG oraz mocno wytrawnego ejla z 15 warki. Połączenie bardzo udane będę stosował rezane dla urozmaicenia asortymentu piwnicznego, następne będzie z piwem pszenicznym.
Co ciekawe piwa w kuflu zupełnie nie mają tendencji do łącznia się niczym olej i woda, tyle że w tym wypadku olej jest na dole
Comment
-
-
U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1Zawsze tak długo trzymasz piwo na cichej?
U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.
Obie warki to lagery więc spoko mogą postać w chłodnej piwnicy. Zapach prawidłowy bez cienia octu. Nie miałem zbytnio czasu i ochoty więc czekało
Comment
-
-
Blondi z warki 18 raczyło się w końcu nagazować (16 *C w piwnicy) smaczki też nieco się ułożyły. Już myślałem,że mu zaszkodziła długa 2 miesięczna cicha. Piwo zaczyna być coraz bardziej w porządku. Najgorsze było to, że wymieniłem kilkanaście sztuk na warsztatach ale powoli przestaję się wstydzić .
Comment
-
-
Warka 19 - Wakacyjna przygoda
Warzone wczoraj od 10:00 (śrutowanie) do 19:30 (koniec sprzątania)
Skład:
6 kg pilzneńskiego
1,184 monachijskiego
0,25 biscuit
0,25 special B
Drożdże Wyeast 3068
Zacieranie:
38*C wszystkie słody
63*C jakieś 40minut
73*C do negatywnej próby jodowej - ponad godzinę
Tak w ogóle to temperatury szalały z powodu zbyt gęstego zacieru (20 litrwy garnek) dopiero po przełożeniu zacieru do gara 50 litrów z 10 litrami wody (65*C) sytuacja została opanowana.
Wydajność koło 70 % , 49 litrów 10,5 blg (podkręciłem trochę śrutownik). Następnie dodałem ekstrakt bursztynowy 1,2kg co podniosło gęstość do 12 blg.
Chmielenie godzinne:
0 minuta - 70g Herkulesa 15 ak. szyszka
40 minuta - 38g Marynki 7 ak. szyszka
50 minuta - 50g Lubelski 3,7 ak. granulat
Do fermentacji poszło około 40 litrów 13blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
Co sądzisz o przelewaniu (dekantacji właściwie ) w połowie fermentacji cichej?
Comment
-
Comment