Wczoraj przelałem Powszednie jasne #23 , odfermentowało do 3,5 blg. Klarowność zaskakująca, smak bardzo obiecujący. W piwniczce temperatura 16*C powoli można mysleś o lagerach jeszcze ze 3 stopnie i będzie bit.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Piwo doczekało się butelkowania, troszkę się rozruszałem myciem butelek (zauważyłem pewną zasadę - etykiety z małych browarów odchodzą w 15 min z niemieckich 45).
"Powszednie" odfermentowało do 2,5 Blg, kolor ciemnego złota/miedzi, klarowne, smak zaskakująco dobry
Greta pierwszy raz ugryzła butelkę ale byłem czujny i piwo się uratowało.Comment
-
Pozdrawiam.
Comment
-
Moja Greta nie lubi małych butelek po Żywcu, które to mają bardzo podobny kołnierz, jak ta na zdjęciu. Nawet jak uważam przy kapslowaniu to praktycznie jedna na osiem się kruszy w identyczny sposób jak Twoja. Dlatego przechodzę na popularne "bączki" 0,33l. Z innymi butelkami (poza oczywiście gwintowanymi) moja Greta radzi sobie wyśmieniciePozdrawiam.
Dotąd nie było problemu, trzeba zrobić selekcję tym bardziej, że takich butelek mam ze 2 może 3 szt. wszystkie 0,5.Comment
-
Warka 24
Zasyp:
Pilzneński - 6000 g
Karmelowy - 300 g
Palony żywiecki - 400g
Zacieranie na lenia:
zasyp do wody o temperaturze 62*C
Podgrzanie do 67*C i 2 godziny przerwy
78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
Chmielenie:
Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
Drożdże :
Gęstwa drożdży okocimskich (ale)
Zadanie w temperaturze 21*C, jak ruszą wyniosę do piwnicy 15*C.
Wyszło około 35 litrów 12 Blg, wydajność 70% odliczając palony.
Uzyskałem dobry czas 6 godzin, dzięki zacieraniu w stylu angielskim udało się zrobić zakupy.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-24, 13:59.Comment
-
Comment
-
Burzliwa powoli dobiega końca, odór siarkowodorów ustał. Młode piwo zaczyna pachnieć piwem. Cechy drożdży wyjątkowo lagerowe, jednak temperatura fermentacji oraz jej spokojny przebieg wskazuje, że jest to szczep alowy. Ciekaw jestem smaku ale jeszcze trzeba poczekać.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-28, 11:02.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment