Wczoraj przelałem Powszednie jasne #23 , odfermentowało do 3,5 blg. Klarowność zaskakująca, smak bardzo obiecujący. W piwniczce temperatura 16*C powoli można mysleś o lagerach jeszcze ze 3 stopnie i będzie bit.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Piwo doczekało się butelkowania, troszkę się rozruszałem myciem butelek (zauważyłem pewną zasadę - etykiety z małych browarów odchodzą w 15 min z niemieckich 45 ).
"Powszednie" odfermentowało do 2,5 Blg, kolor ciemnego złota/miedzi, klarowne, smak zaskakująco dobry
Greta pierwszy raz ugryzła butelkę ale byłem czujny i piwo się uratowało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziGreta pierwszy raz ugryzła butelkę ale byłem czujny i piwo się uratowało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedziMoja Greta nie lubi małych butelek po Żywcu, które to mają bardzo podobny kołnierz, jak ta na zdjęciu. Nawet jak uważam przy kapslowaniu to praktycznie jedna na osiem się kruszy w identyczny sposób jak Twoja. Dlatego przechodzę na popularne "bączki" 0,33l. Z innymi butelkami (poza oczywiście gwintowanymi) moja Greta radzi sobie wyśmienicie Pozdrawiam.
Dotąd nie było problemu, trzeba zrobić selekcję tym bardziej, że takich butelek mam ze 2 może 3 szt. wszystkie 0,5.
Comment
-
-
Warka 24
Zasyp:
Pilzneński - 6000 g
Karmelowy - 300 g
Palony żywiecki - 400g
Zacieranie na lenia:
zasyp do wody o temperaturze 62*C
Podgrzanie do 67*C i 2 godziny przerwy
78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
Chmielenie:
Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
Drożdże :
Gęstwa drożdży okocimskich (ale)
Zadanie w temperaturze 21*C, jak ruszą wyniosę do piwnicy 15*C.
Wyszło około 35 litrów 12 Blg, wydajność 70% odliczając palony.
Uzyskałem dobry czas 6 godzin, dzięki zacieraniu w stylu angielskim udało się zrobić zakupy.Last edited by mark33; 2008-09-24, 13:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziDrożdże :
Gęstwa drożdży okocimskich (ale)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziA co to?
Comment
-
-
Ja byłem i w ogóle nic nie wiem o tej gęstwie...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziNa Zlocie nie byłem, więc nie jestem uświadomiony
A co one mają wspólnego z Okocimiem?
Nie posiadają własnego labu i kupują drożdże z zewnątrz.
Comment
-
-
Burzliwa powoli dobiega końca, odór siarkowodorów ustał. Młode piwo zaczyna pachnieć piwem. Cechy drożdży wyjątkowo lagerowe, jednak temperatura fermentacji oraz jej spokojny przebieg wskazuje, że jest to szczep alowy. Ciekaw jestem smaku ale jeszcze trzeba poczekać.Last edited by mark33; 2008-09-28, 11:02.
Comment
-
Comment