Dziś testy i pomiary z pierwszego fermentora warki 26, blg spadło do3,5 (było 5 i bardzo słodkie) piwo jest smaczne.
Testy trwają na razie wytestowałem 1,5 litra
Zacieranie to podwójny dekokt, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zasyp do wody o temperaturze 70*C, musiałem dolać 2 kubki zimnej wody żeby ustalić temperaturę na 64*C, dla pewności przerwa 40 miut i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 10 minut od zagotowania. Idę wlać 1 dekokt do kadzi bo alarm dzwoni
Dekokty przebiegły sprawnie, przy wlaniu pierwszego temperatura dość wysoka bo 70*C, przy drugim coś 76*C więc skierowałem do filtracji.
Niestety nabawiłem się kontuzji i plecy powiedziały dość dźwigania na dziś i kilka następnych dni. Wiec teraz kombinuję z rurkami i zamiast przelewać do filtracji 20litrów zacieru zatopiłem rurkę miedzianą ponacinaną i kombinuje jak tu dalej bez dźwigania warzyć.
Filtracja przebiegła fajnie z godzinkę może troszke dłużej, do chmielenia poszło 34,6 litra o blg 12, wydajność wyszła super 76,86% podwójna dekokcja się sprawdziła. Muszę podczas chmielenia przelać lagera z dymiona do butelek, z fermantora do dymiona i rozleję obecna warkę na 2 fermentory.
Planowaną ilość chmielu musiałem zwiększyć o 5g żeby wyszło ibu 40, planowałem wcześniej 42 ale przy tej wydajności poszły plany w diabły i trzeba było przeliczyć od nowa.
Chmiel marynka w ilości 55g
Last edited by mark33; 2009-03-23, 12:22.
Powód: no nie napisałem ile i jaki
Jakoś poszło gary w piwnicy, 2 wiadra wypełnione do w 55% czekają na start fermentacji.
Plecy trochę puściły ale 30kg nie chciałbym dziś do piwnicy wynosić. Zadałem gęstwą S-23 z dymiona i z fermentora.
Wczoraj zabutelkowałem warkę 26 wyszło 2 skrzynaczki piwa, jedna w Keltowych druga kapsle. Piwo odfermentowało do 3 blg w smaku dobre.
Dziś muszę zrobić kupażowanie, mam baniaczek 5L na krachle, bardzo wytrawnego ciemnego piwka #22 (08.2008) z wyraźną goryczką. Na domiar złego gazu prawie wcale bo uciekł z pod zamknięcia patentowego. Przeleję całość do garnka dodam słabo odfermentowanego portera z 3.2006 do otrzymania pożądanego smaku, Nastepnie mała porcję gęstwy S-23 i cukru do refermentacji całość rozleję w 6 petów 2 litrowych. Myślę, że będzie z tego dobre piwo (optymista)
Marek, do zacierania używasz piekarnika?, na 5h ??
Miałem wtedy załatwienia, więc rano nastawiłem zacieranie po angielsku ustaliłem temperaturę i poszedłem z chałupy. Piec praktycznie nie pracował podczas nieobecności był wyłączony, wcześniej go nagrzałem z górnej i dolnej grzałki i było ciepło. Dodam, że był to jednorazowy eksperyment (może powtórzę) teraz zachwycam się dekokcją
Zabutelkowałem warkę 28 Pils Wiosenny, blg końcowe 3, temperatura piwa 13*C. Tym samym sezon lagerów zakończony, została część kulminacyjna , a piwko owszem dobre z lekkim nagazowaniem, litr zepsuję bo pół peta to nie robota.
Comment