Markowe domowe
Collapse
X
-
Sam dziś rano przed pracą wypiłem literek, tak dla kurażu, dla zdrowia i ze względu na brak butelek.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment
-
To nie tak jak myślisz. Ja przed drugą rozlew miałem, potem 4 piwa przelałem a na 7-mą do roboty, na kole na dodatek.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment
-
#29 Pszeniczne
Zasyp, słody:
Pilzneński - 2200 g
Pszeniczny - 2800 g
Karmelowy - 50 g
Zasyp do wody o temperaturze 55*C, przerwa 15 minut i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 15 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do drugiego gotowania dałem całość gęstego bez 6 litrów zawartości płynnej, 15 minut gotowania. Połączenie oby części i filtracja. Tu porażka totalna rurka miedziana nie działa wcalepo prostu zero, leciało tyle co paszczą do węża zassałem. Wydobyłem z piwnicy fermentor z kranem i założyłem oplot i jakoś powoli poszło (kilka razy mieszałem żeby berbelucha leciała). Efektem zbyt dużego dekokcenia padła filtracja i wydajność 52% , do tego miałem dwoje gości na warzeniu - normalnie katastrofa
dobrze, że choć troszkę piwa się napiliśmy
Schłodziłem do 22*C zadałem gęstwą 3068 od Marka-C - dzięki za drożdżaki.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-20, 15:17.Comment
-
Miałem kiedyś z piwem żytnim podobnie, również używam rurki miedzianej. Pomogło wstawienie gara na piec o wysokości ok. 1.5 m. Zaczęło lecieć wolniutko, ale przynajmniej leciało, bo jak "zestaw" stał na stole, to tak jak u Ciebie "leciało tyle co paszczą do węża zassałem"Comment
-
Miałem kiedyś z piwem żytnim podobnie, również używam rurki miedzianej. Pomogło wstawienie gara na piec o wysokości ok. 1.5 m. Zaczęło lecieć wolniutko, ale przynajmniej leciało, bo jak "zestaw" stał na stole, to tak jak u Ciebie "leciało tyle co paszczą do węża zassałem"ważne, że jakoś poszło
Comment
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Z pomocnikami nie ma problemu (niemniej zapraszam), problem jest z czasem wolnym wystarczająco długim alby się spokojnie piwa napić i zdążyć wytrzeźwieć. Ostatnio za dużo za kółkiem, no i mało mam butelek (szklanych). Po remoncie piwniczki będzie miejsca na więcej.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment