Ruszyło się, ponad 11 kg słodów ześrutowanie, chmiele poważone, jutro wielki dzień reaktywacji.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziGratuluje Marek,
Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziWarzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziU naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziPozdrowię u naszego wspólnego.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziNo to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziWarzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziNo to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.
Dokopał w sensie wyjął skrzynki spod stołu.Last edited by mark33; 2011-03-25, 21:55.
Comment
-
-
Warka 34 - Lager wiosenny
Skład:
pilzneński Litovel - 11284g
karmelowy Baltic Malt - 558g
chmiele w granulacie: Marynka, Lubelski
Zacieranie infuzyjne:
zasyp do wody o temperaturze 8*C
podgrzanie do 50*C -> 15 min
podgrzanie do 64*C -> 40 min
podgrzanie do 73*C -> 40 min
podgrzanie do 78*C i filtracja.
Chmielenie:
0' 100g Marynki 8,4 a.
30' 34g Marynki 8,4 a.
50' 35g Lubelski 3.5 a.
IBU około 57 wg Ragera
Drożdże zadane w 20*C S-23 do 26/27 Litrów oraz W 34/70 do 26/27 Litrów.
Na koniec wielkie podziękowania dla Grześka (Bielok) za udostępnienie warzelni garażowej, spędzenie fajnego dnia na warzeniu równoległym
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
Comment
-
Comment