Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Ruszyło się, ponad 11 kg słodów ześrutowanie, chmiele poważone, jutro wielki dzień reaktywacji.

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Gratuluje Marek,
      Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
        Gratuluje Marek,
        Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
        Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).
          U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
            Pozdrowię u naszego wspólnego.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Pozdrowię u naszego wspólnego.
              No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
                Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.

                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.
                  No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.
                    Jak bym się dokopał do ściany zewnętrznej było by jeszcze ze 2 lub 3 stopnie niżej

                    Dokopał w sensie wyjął skrzynki spod stołu.
                    Last edited by mark33; 2011-03-25, 21:55.

                    Comment

                    • lisiewski
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 459

                      W mojej piwnicy (przy otwartym oknie) również osiągam 10-12ºC. Gratuluje decyzji o powrocie do warzelniczej pasji.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Warka 34 - Lager wiosenny

                        Skład:
                        pilzneński Litovel - 11284g
                        karmelowy Baltic Malt - 558g
                        chmiele w granulacie: Marynka, Lubelski

                        Zacieranie infuzyjne:
                        zasyp do wody o temperaturze 8*C
                        podgrzanie do 50*C -> 15 min
                        podgrzanie do 64*C -> 40 min
                        podgrzanie do 73*C -> 40 min
                        podgrzanie do 78*C i filtracja.

                        Chmielenie:

                        0' 100g Marynki 8,4 a.
                        30' 34g Marynki 8,4 a.
                        50' 35g Lubelski 3.5 a.
                        IBU około 57 wg Ragera

                        Drożdże zadane w 20*C S-23 do 26/27 Litrów oraz W 34/70 do 26/27 Litrów.

                        Na koniec wielkie podziękowania dla Grześka (Bielok) za udostępnienie warzelni garażowej, spędzenie fajnego dnia na warzeniu równoległym

                        Comment

                        • bielok
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.10
                          • 338

                          Cześć
                          Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
                          Last edited by bielok; 2011-03-27, 09:55. Powód: Literówki.
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cześć
                            Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
                            Mnie bardziej o 2 pełne fermentory i trochę pomysłów na przyszłość.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Uff.. fermentacja ruszyła w obu fermentorach, drożdże kupione wieki temu przechowywane w lodówce.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                O przypomniało mi się dodałem 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie chmielenia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X