Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #496
    Wykonałem pomiary blg, fermentor zadany W 34/70 zjechał z 14,2 do 5 , S-23 z 13 do 4. Smak obu młodziaków 9 dniowych fascynujący (po tak długiej przerwie) goryczka konkretna choć nie zabójcza pomimo blisko 60 IBU. Nie wiem kto mnie powstrzyma przed jutrzejszym pomiarem ależ to dobre

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #497
      Oj, lubię jak młody piwowar zadowolony ze swej ciężkiej pracy

      Ja mimo że trochę warek mam za sobą to co chwila zaglądam do fermentorów.
      A czy drożdże ruszyły, który fermentor ładniejszą pianę ma, czy ładnie pachnie, kiedy zacznie kończyć fermentację i takie tam...
      A jak już w kegach to szybciutko małego podpinam żeby zobaczyć jakie wyszło i jak się zmieni w czasie leżakowania. Później potrafię całkiem o nim zapomnieć aż się dziwię jak w kącie znajdę takie, którego już nie było /na przykład wczoraj /
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        #498
        Cześć.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Nie wiem kto mnie powstrzyma przed jutrzejszym pomiarem ależ to dobre
        Tam mierz żeby zostało coś do butelek ;-)
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #499
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Oj, lubię jak młody piwowar zadowolony ze swej ciężkiej pracy

          Ja mimo że trochę warek mam za sobą to co chwila zaglądam do fermentorów.
          A czy drożdże ruszyły, który fermentor ładniejszą pianę ma, czy ładnie pachnie, kiedy zacznie kończyć fermentację i takie tam...
          A jak już w kegach to szybciutko małego podpinam żeby zobaczyć jakie wyszło i jak się zmieni w czasie leżakowania. Później potrafię całkiem o nim zapomnieć aż się dziwię jak w kącie znajdę takie, którego już nie było /na przykład wczoraj /
          Też lubię to wszystko

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #500
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
            Cześć.



            Tam mierz żeby zostało coś do butelek ;-)
            Dużo jest powinno wystarczyć

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #501
              Poszło w butelki 3 skrzynki szkło 0,5 litra, szklana 3 litrówka, 2 pety 2 litrowe, 1 pet 1,5 litra, 10 petów litrowych, do brzucha litr
              Oba fermentory pomimo różnych szczepów drożdży stanęły na 2 blg.

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                #502
                Cześć.

                Jeszcze trochę i degusacja
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #503
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                  Cześć.

                  Jeszcze trochę i degusacja
                  Tylko się nagazuje i

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #504
                    Przy wczorajszym butelkowaniu znalazłem w skrzynkach 2 butelki Czernidła ze śliwką, bardzo mnie to ucieszyło bo mama pytała o ciemne piwko a myślałem, że nie mam nic na stanie. Będzie się z czym wybrać na popołudniową kawkę

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #505
                      Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
                      Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10806

                        #506
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
                        Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.
                        Jak byś bitej śmietany nalewał
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #507
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          Jak byś bitej śmietany nalewał
                          Całe szczęście wracała ta "śmietana" do piwnej postaci, od połowy butelki dało się otworzyć i normalnie nalać. Całe szczęście chciałem też skosztować tego piwa miałbym kuchnię lub co gorsza pokój do malowania .

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #508
                            To tak, jak by lody z maszyny.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #509
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              To tak, jak by lody z maszyny.
                              Lody koźlakowe o czosnkowych słyszałem ( amerykańskim festynie czosnku).

                              Comment

                              • bielok
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 338

                                #510
                                Cześć.

                                Marek trzeba było nalewać jak mojego pszenicznego koźlaka ;-) Tylko zamiast 2,5 l podstawić garnek 5 l
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 14:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 19:56
                                • etman
                                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                  2024-10-29, 22:38
                                • dadek
                                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 01:55
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...