Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Dziś wcześnie rano przed wyjazdem wyniosłem piwo do piwnicy 16*C, po powrocie zastałem 22*C w pokoju w którym stało. Udało się w sama porę.
    Tym czasem testuję szklaneczkę jeszcze bez gazu uzyskaną z odsączenia błota chmielowego, poddane osobnej fermentacji w garnku ( z czego 2 litry gazuje się w pecie). Piwo jest bardzo smaczne goryczka wiadomo hiper mocna
    Last edited by mark33; 2011-08-07, 19:00.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Po przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        Cześć

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Po przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.

        Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
          Cześć
          Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane
          Zobaczymy za miesiąc czy jeszcze coś będzie leżakować

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Zmalowałem etykietę trochę z jajem jak zawsze
            Attached Files

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Piwniczka wysycha i zamówienie wpłynęło, synek za niecałe pół roku obchodzi 18 urodziny i sobie zażyczył na imprezę piwko jasne i ciemne

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Ponad 14 kg słodów ześrutowane, juro od samego rana ruszam z warzeniem Koźlaka, dziś jeszcze

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pięknie się zatarło, teraz czas na filtrację. Tradycyjnie mały wgląd do browaru http://www.youtube.com/watch?v=Y756F...&feature=feedu

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    Cześć

                    Widzę że dla silniczka od wycieraczek z 126p 14 kg słodu nie straszne do zamieszania
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Jak już ruszył to podołał, jednak na początek musiałem mu pomóc. Gdybym wsypywał słód do wody dał by spokojnie radę, ale odwrotnie bez szans. Śrutowałem wprost do gra w piwnicy.
                      Last edited by mark33; 2011-11-01, 09:04.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Koźlak urodzinowy #37

                        Skład:
                        pilzneński 12510g 3-4 EBC Litovel
                        palony żywiecki 1032g EBC
                        karmelowy 1078g 50 EBC Balic Malt

                        Chmiel:
                        marynka 50g

                        Drożdże:
                        S-33

                        Zacieranie:

                        64*C → 60 minut
                        73*C → 20 minut
                        78*C → 10 minut

                        Chmielenie:
                        60 minuta → 50g marynki 8 ak.
                        20 minuta → 20g śliwki suszonej

                        Chłodzone siłami natury na balkonie, teraz ogrzewane w domu do jakiejś rozsądnej temperatury zadania górnych drożdży.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Drożdżaki zadane przy 16*C, od wczoraj namnożyło się ich dość sporo. Wyszło około 42 litrów 18blg. Na etykiecie planowane oprócz kozła duża osiemnastka w końcu urodzinowe ma być

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            Wszystkiego najlepszego z okazji 18 urodzin.

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8108

                              Heh,też życzę udanej 18
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Osiemnastka końcem marca, trza synkowi coś naszykować żeby sklepowego nie musieli goście pić . Kruca fermentacja pachnie cudnie, jak ma zamiar tak smakować jak pachnie to już jestem szczęśliwy


                                Errata do składu surowcowego, śliwek nie 20g a 200g ( na 20g to chyba ze 3 śliwki suszone )

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X