Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
Czy smiley na końcu zdania to za mało?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.
Co do Żywca, to gorsza sprawa, alezawsze można wypić. Nawet wirtualnie
Comment
-
No i się doczekałem, 3 warka pszeniczna w trakcie.
Skład:
3,5kg jęczmień strzegomski 3-4 EBC
1 kg pszenica Weyermann, Bamberg 3-4 EBC
drożdże Safbrew S-33 jeżeli słaby wyjdzie starter dodam zebrane z 1 warki pszenicznej
chmiel 50g granulatu aromatycznego Lubelskiego
Zacieranie:
Woda na 35 st.C wsyp, podgrzanie do 44st C ( 10 min) przerwa 30 nim.
podgrzanie do 64 st C (20 min) przerwa 40 min
podgrzanie do 72st C (20min) przerwa 20 min
Próba jodowa, nastepnie podgrzanie do 75 st C dla unicestwienia enzymów.
Filtrowanie:
Filtrownica miedziana denna - spływ grawitacyjny.
Chielenie:
25 g aromatyczego lubelskiego na początku gotowania
25 g aromatyczego lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.
Ide grzać do 72 st C teraz jestem w tej fazie.Comment
-
Pomierzyłem com nawarzył i wyszło 20l o gestości 14Blg, przy okazji ładnie się przekonałem, iż mierzyć trzeba w 20st C.
Brzeczka o temperaturze około 50st wskazała 12 Blg za mało, gdzie tu jaszcze do końca filtracji, ale ta sama próbka schłodzona do około 20 st C wskazuje gęstość 14 Blg , a to mnie odpowiada. Dążę do uzyskania 11,5 - 12,5 Blg jak na pszeniczne lekkie przystało.Comment
-
Po ustwienu Blg na poziomie 12,5 , zachmieliłem w ponad godzinnym gotowaniu .
Na początek 25 g armatycznego lubelskiego i na 10 minut przed końcem kolejne 25 g aromatycznego. Zastosowałem tym razem siateczki do chmielenia, super sprawa wyciaga sie z brzeczki i gotowe zero filtrowania.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-11, 22:14.Comment
-
Comment
-
Ja bym tą flaszkę wykadrował.Tak jakoś.....................no nie wiemLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
https://www.lasaintpierre.com/
Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.
Aromat - początkowo wyraźna,...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment