Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
Czy smiley na końcu zdania to za mało?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.
Co do Żywca, to gorsza sprawa, ale zawsze można wypić. Nawet wirtualnie
Comment
-
-
No i się doczekałem, 3 warka pszeniczna w trakcie.
Skład:
3,5kg jęczmień strzegomski 3-4 EBC
1 kg pszenica Weyermann, Bamberg 3-4 EBC
drożdże Safbrew S-33 jeżeli słaby wyjdzie starter dodam zebrane z 1 warki pszenicznej
chmiel 50g granulatu aromatycznego Lubelskiego
Zacieranie:
Woda na 35 st.C wsyp, podgrzanie do 44st C ( 10 min) przerwa 30 nim.
podgrzanie do 64 st C (20 min) przerwa 40 min
podgrzanie do 72st C (20min) przerwa 20 min
Próba jodowa, nastepnie podgrzanie do 75 st C dla unicestwienia enzymów.
Filtrowanie:
Filtrownica miedziana denna - spływ grawitacyjny.
Chielenie:
25 g aromatyczego lubelskiego na początku gotowania
25 g aromatyczego lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.
Ide grzać do 72 st C teraz jestem w tej fazie.
Comment
-
-
Pomierzyłem com nawarzył i wyszło 20l o gestości 14Blg, przy okazji ładnie się przekonałem, iż mierzyć trzeba w 20st C.
Brzeczka o temperaturze około 50st wskazała 12 Blg za mało, gdzie tu jaszcze do końca filtracji, ale ta sama próbka schłodzona do około 20 st C wskazuje gęstość 14 Blg , a to mnie odpowiada. Dążę do uzyskania 11,5 - 12,5 Blg jak na pszeniczne lekkie przystało.
Comment
-
-
Po ustwienu Blg na poziomie 12,5 , zachmieliłem w ponad godzinnym gotowaniu .
Na początek 25 g armatycznego lubelskiego i na 10 minut przed końcem kolejne 25 g aromatycznego. Zastosowałem tym razem siateczki do chmielenia, super sprawa wyciaga sie z brzeczki i gotowe zero filtrowania.Last edited by mark33; 2005-06-11, 22:14.
Comment
-
-
Comment
-
-
Ja bym tą flaszkę wykadrował.Tak jakoś.....................no nie wiemLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment