Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #46
    W końcu pomierzyłem swoje półpszeniczne, odfermentowało do 5 Blg.
    Oczywiście całą próbkę sprawdziłem smakowo , nawet smaczne to zielone pifko.
    Attached Files

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Za uzycie tego obraźliwego słowa
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      ... pifko...
      otrzymujesz naganę. Na razie bez wpisu do akt.

      Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.
      Last edited by Krzysiu; 2005-06-18, 22:14.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Za uzycie tego obraźliwego słowaotrzymujesz naganę. Na razie bez wpisu do akt.

        Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.
        Przyjmuję naganę i zobowiązuje się do pilnowania ortografii wobec tego jednego słowa,
        jako pokutę wypiję jedno piwo na kolanach.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #49
          Dziś się napracowałem 3 wareczka poszła w butelki, oczywiście pomierzyłem Blg wyszło 5
          i smak dobry jak na tak młodziutkie piwo.
          Wyszło tego 43 buteleczki 0,5L i słoik gęstwy drożdżowej na następną warkę.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #50
            Nadszedł czas pierwszej degustacji warki nr. 2, a wiec po koleji:
            1. Nadaje się do wypicia
            2. Musi postać jeszcze co najmniej miesiąc
            3. Wyczuwalne drożdże i jakieś posmaki owocowe ( ale z kąd )
            4. Posmak spirytusu zniknął - moc pozostała , kopie jak diabli - chyba że to ten upał.
            5. Kolorek ściemniony mętny (bez wtórnej fermentacji).
            6. Nagazowanie - znów przesadziłem, ale jest postęp od 1 warki ( nie trzeba gogli)
            7. Pianka w kolorze leciutko kawowym, niestety szybko znika pozostawiając otoczkę na szklanicy.
            8. Wygląda tak
            Attached Files

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              ( ale z kąd )
              Od tego diabła, co kopie w głowę. (FCJP)

              Spokojnie, każde piwo powinno swoje odstać, a ciemne mocne to już bezwzględnie. Kiedy było butelkowane - miesiąc temu? Bedzie dobre na jesień.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #52
                Na pewno na jesień zostanie jak na razie szkoda go wypić, do pełni smaków jeszcze dużo mu brakuje. Jednak trzeba sprawdzać jak dojżewa, jakie zmiany przechodzi jedną butelkę na miesiąc można zdegustować.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #53
                  Nadszedł czas na 4 wareczkę.

                  Mam jednak dylematy co do składu zasypu.
                  Planuje coś czarnego na Sylwestra ala koźlak czy porter, jednak górnofermentujące.
                  Skład:
                  2,5kg pilzna
                  2,5kg monacha
                  0,2kg palonego słodu co dostałem w Żywcu.

                  Chmielenie:
                  30g marynki na początku 20g 10 min przed końcem godzinnego gotowania

                  Warzenie :
                  Pierwsza przerwa w 64* na 20 min druga 72* na 40min

                  Drożdże:
                  Safbrew S-33 ( zebrane z poprzedniej warki padły w słoju obwieszczając to niezłym zapaszkiem ) na szczeście zamówiłem S-33.

                  Oczekuję na wszelkie sugestie doświadczonego forum browarum.
                  Last edited by mark33; 2005-07-08, 18:56.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #54
                    Jutro ma być 35*C

                    Z racji upałów i braku miejsca w leżakowni zabrałem się za sterownik - pomocnik
                    do mikrowarzelni.
                    Projekt na AT90S2313 i DS18B20 już jest całkiem fajny , na razie mierzy temperaturę i oznajmia kolejne progi znakami dźwiękowymi oraz wypisuje na wyświetalczu podstawowe dane, w wolnych chwilach dopisuję kolejne podprogramy.
                    A wieczorkiem piwko

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #55
                      Nareszcie zacieram 4 warkę teraz sobie stoi na przerwie 64* przez 30 min.
                      Skład:
                      2 kg pilneńskiego
                      3,2 kg monacha
                      0,2 kg palonego z Żywca
                      Kończy sie przerwa czas warzyć dalej .

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #56
                        Znów trochę czasu podczas przerwy 72* przez 30 min.
                        Muszę przedstawic mojego nowego pomocnika, spisuje sie na medal , woła kiedy trzeba piwowara do warzelni
                        Attached Files

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #57
                          Kolejna przerwa , trzeba dać czas zacierowi co by ładne złoże filtracyje uformował.
                          Piwo tym razem będzie ciemne, jak nie czarne, takie w sam raz na noc sylwestrową i tak też go nazwę.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #58
                            Filtruje się ładnie , były drobne problemy przy zalaniu rurki grawitacyjnej.
                            Ciemne leci jak dobra kawa, ale nie czarne co jest pocieszające bo bałem sie, że za dużo palonego sypnąłem ale powinno byc OK. W smaku słodycz nieprzebrana nie czuć spalonego , czyli dobrze.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #59
                              I po filtracji , poszło szybciutko poniżej godziny, teraz podgrzewam do chmielenia - Marynka już sie moczy w pończosze usidlona.
                              Zadałem całe 50 gram granulatu, może w końcu zrobię sobie dość goryczkowe piwo.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #60
                                Na 10 minut przed końcem chmielenia dałem jeszcze 50 g lubelskiego , teraz sie studzi.
                                Wyszło tego około 20 litrów ciemnego 16 Blg. Kolorem przpomina powidła śliwkowe , czarne to ono nie jest.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X