Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Padło kilka zapytań o mieszadło, więc kilka fotek powinno zobrazować sposób jego wykonania. Mocowanie łopat śmigła specjalnie dla draco112
    Dzięki.
    PS. darco, a nie draco

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
      Dzięki.
      PS. darco, a nie draco
      Sorry za dużo przy kompie siedzę i oczka me ślepe

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pomiar warki7 wykonany, odfermentowało do 5 Blg, smak bardzo dobry o lekkiej goryczce. W sumie jak by sztucznie nagazować to piwko, to można by go już wypić

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Przelane na cichą przy 5 BLG, wiadro wymyte Ludwikiem a następnie wychlorowane Bielikiem. Za tydzień butelkowanie.

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. ...
            Dzięki za prezentację. Jak zakończy się ciężki okres delegacji też coś sobie "porzeźbię".
            Pozdrawiam.
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Warka 7 poszła dziś w butelki, odfermentowało standartowo do 5 BLG , jakoś nie mogę zejść niżej, zreszta szkoda treściwego smaku. Warka została nazwana Mikołajkowe Jasne

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                A jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicy

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  A jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicy
                  Prawdę powiedziawszy u mnie już się kończy, zostało kilka butelek. Piwko jest dość bogate 14BLG i bardzo mocno goryczkowe, wypić można i poczekać można, decyzja należy do Ciebie. Drożdży nie czuć , piana opanowana bez gejzerów (mocno schłodzić).

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    No to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      No to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!

                      Ano smacznego

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Warka 8 Ciemniaczek

                        Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
                        4kg pilzneńskiego
                        2kg monachijskiego
                        0,2 palonego z Żywca

                        Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.

                        Chmielenie 2 etapowe:
                        30g marynki na początku godzinnego gotowania
                        30g lubelskiego na 10 minut przed zakończeniem

                        Drożdże:
                        Gęstwa z poprzedniej warki Safale S04

                        Zacieranie:
                        53*C na 10 minut
                        65*C na 45 minut
                        73*C na 10 minut
                        78*C na 1 min

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
                          4kg pilzneńskiego
                          2kg monachijskiego
                          0,2 palonego z Żywca

                          Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.

                          Zacieranie:
                          53*C na 10 minut
                          65*C na 45 minut
                          73*C na 10 minut
                          78*C na 1 min
                          A nie byłoby ekonomiczniej, jakby przedłużyć przerwę 73* według wskazań próby jodowej? Wtedy mógłbyś z tych 6,2 kg słodu uzyskać albo wyższy ekstrakt albo użyć mniej słodu. Tak mi się wydaje przynajmniej

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Tak też zrobię, przedstawiłem plan działania podczas warzenia, oczywiście próba jodowa podpowie mi kiedy mam rozpocząć podjazd do 78*C.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Słody poszły do wody, mieszadełko pracuje a piwowar w necie buszuje.
                              Pomimo łamiącego w kościach przeziębienia warka nr 8 stała się faktem.
                              Czasy przerw jednak poprzesuwam, zrobię po 30 min dla 65*C i 73*C.
                              Teraz się grzeje do 53*C, można jakieś piwko otworzyć, co by czas warzenia miło płynął.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Brzeczka się chmieli w TRZECH garkach, 20L, 8L i 3L, ledwie sie zmieściło. Odfiltrowałem 30 litrów o BLG 13 lub 14. Zacieranko bardzo wydajne wyszło.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X