Wczoraj nawarzyłem piwka , zaczęło się już w piątek wieczorem, poczta dostarczyła przesyłkę od mjp - gęstwa drożdżowa WLP 550 Belgian Ale. W tym miejscu dziękuję za trud spakowania, wysłania, gęstwę i słoik.
Działania rozpocząłem w "słodowni" , do receptury potrzebny był słód karmelowy,
więc z kilograma strzegomskiego uprażyłem karmelowy.
Namoczyłem sód celem podniesienia jego wilgotności - 30 minut, następnie godzinę "zacierałem" na blasze w piekarniku w temperaturze 65*C (-+5), po godzinie wolno podgrzałem do 150*C. Wyszedł smaczny karmel troszkę ciemniejszy od jasnego.
Po ześrutowaniu słodów przyszedł czas na Warkę 9. Po raz pierwszy pokusiłem się zrobić jakieś gatunkowe piwo, z racji otrzymanej gęstwy zdecydowałem się na Belgijskie Ale.
Skład:
3 kg słodu strzegomskiego
3 kg słodu monachijskiego
0,3 kg słodu karmelowego (jeszcze ciepły )
Drożdże:
Gęstwa WLP550 Belgian Ale ( dzięki mjp)
Chmiele:
50 g marynki granulat (2004)
50 g lubelski granulat (2004)
Zacieranie:
Wsyp do wody 16 litrów 35*C
podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
podgrzanie do 64*C - przerwa 30 minut
podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut (próba jodowa wyszła już po przerwie w 64*C)
podgrzanie do 77*C - stop
Filtracja bezproblemowa.
Chmielenie godzinne, ma początek cała marynka w 50 minucie cały lubelski.
Filtracja chmielu podczas przelewu do fermentora sopsobem rurka-pończocha
Chłodzenie nową chłodnicą - rewelacja 18 minut do 22*C, zaszczepienie drożdżami.
Pomiary brzeczki przedniej wykazały 13 Blg w 30 litrach brzeczki. Po chmieleniu odparowało 4,8 litra wody około 0,2 zostało w błocie chmielowym (odsączone przez pończochę).
Balling przed fermentacją wyniósł 15,5 w 25 litrach.
Wykonałem pomiar Blg wyszło 5. Piwo w smaku o dziwo o goryczce średniej, prawdopodobnie za przyczyna dość wysokiego Blg początkowego 15,5. Smak bardzo ciekawy WLPiaki wnosły do piwa ciekawe nuty (rasowe ), problemem jest jednak dość duża pozostałość błota chmielowego (wczesniej tego nie było) zastanawiam się jak sobie z tym poradzić.
Liczę na dobre rady
Kurcze, moje WLPiaki całą Polskę zwiedziły
A ten syfik chmielowy pływa Ci po wierzchu, na drożdżach i pianie?
Z góry niewiele można zauważyc chmielu, niestety dolne partie piwa są zamulone poważnie.
Myśle nad jakims filtrem, ale to paskudztwo jest w stanie zapchać dosłownie wszystko.
Błąd przy filtracji chmielu polegał na kapaniu - wybijaniu z pończochy drobin chmielowych.
W poprzednich warkach tego problemu nie miałem, ładnie spływała nachmielona brzeczka wężem od pończochy (może był stały strumień). Sprawdziłem czy oczko nie poleciało , ciągłość delikatnej materii została jednak zachowana. Wnisek jest jeden oczywisty SZYSZKI.
Chmiel osiadł, przelanie na cichą odbyło się bardzo sprawnie Blg spadło do 4,5 , piwo zapowiada nie wyśmienite. Drożdży na górze zebrało się około 1 litra szkoda tylko, że zawierały dużo resztek chmielu. Z czystego piwa po cichej postaram się zebrać trochę gęstwy.
Podczas przelewania "zainstalowałem" podwójny filtr z pończochy, na szczęście prawie nie był potrzebny, tylko w pierwszym litrze czy dwóch dało się zaobserwować resztki chmielu, dalej szło już klarowne piwo. Kolor piwa bardzo ładny, smak tygodniowego piwa też fajny.
Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. Wbijana do rozgrzanej rurki stoczona nakrętka długości 11mm od rowerowej szczęki hamulcowej , nakrętka została zamrożona do wbijania, łatwo sobie wyobrazic co się stało po wyrównaniu temperatur. Sposób takiego montażu zagwarantował wymaganą osiowość zestawu. Oczywiście mieszadło kęci się w kierunku dokręcania osi a przeciwnym łatwo demontuje.
Jak miło czytać takie posty, to się nazywa "być z mechaniką na ty"!
Sobota była pracowita do tego stopnia, że zahaczyła o 2 godziny niedzieli.
Wystartowałem koło 11 na śrutowniku mieląc przy okazji 12,7 kg słodów, 5 kg dla Sławczana a raszta dla mnie. Następnie po przywróceniu porządku w kuchni zabrałem się za butelkowanie warki 9 Belgian Ale.
Po przelaniu do tanku pośredniego dodałem 160g cukru zagotowanego w 0,5l wody i do butelek.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2006-03-12, 13:11.
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
Comment