Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .
Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .
Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?
Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?
Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener
Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .
Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener
Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .
Jest to dla mnie ciekawa informacja. Dzięki Ci dobry człowieku
2 Pety z 12 warki zostały już zepsute pierwszy na wczorajszym grillu, drugi dziś nad wodą Piwo smaczne - tylko nie pytajcie o klarowność bo to taka "Letnia bamboocha"
Zasyp:
6 kg słodu piznińskiego
0,4 kg palonego z Żywca
0,27 kg karmelowego
Drożdże: Trapist High Gravity
Chmiele: 40 g marynki, 40 lubelskiego
Zacieranie:
Zasypcałości do wody 35*C,
podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
podgrzanie do 54*C - przerwa 50 minut
podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut
podgrzanie do 78*C - wyjęcie mieszadła zatopienie filtrownicy, 15 minut na utworzenie złoża i filrtacja bezpośrednio do kadzi warzelnej (podgrzewanej).
Chmielenie godzinne w 0 minucie marynka w 50-tej lubelski.
Schładzanie około 30 minut do 25*C, zadanie drożdży. W niedzielę rano ładna pianka, dziś fermentacja burzliwa powoli dobiega końca.
Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. Samego czasu zagotowania nie mierzyłem, od którego momentu zacząć ? Patent ma na celu podgrzewanie brzeczki na bierząco celem łatwego dojscia do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.
Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?
Dwa wężyki, ponieważ testowałem nową filtrownicę z pancerza drucianego od węża zbrojonego . Ta rurka to prowizoryczne wzmocnienie do tej siatki z nierdzewki, bo ta wiotka jest strasznie a zależało mi żeby leżała na dnie. Drugi wąż od starej filtrownicy miedzianej.
Robótka zajmuje czasu coraz więcej bo ja się tym bawię, ogólnie ciężko powiedzieć, zależy co testuję przy konkretnym warzeniu. Poprzednio przegiąłem z drobną śrutą i warzyłem 11 godzin -5 filtrowałem . Ogólnie zwiększyłem wydajność warzenia do 75-80% oraz wielkość warki dwukrotnie.
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).
Comment