Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
Poprzednie piwo na tych drożdżach też mi w sumie nieźle odfermentowało ale nie mogłem wziąć tego za zasadę bo ogólnie to było dziwneComment
-
Przywiozłem właśnie od prawie jak teściów ponad pół litra syropu sosnowego. Zatrę coś w tygodniu jasnego i dodam ten syrop. Ciekawe czy uda się uzyskać sosnowe posmaki w piwie czy tylko cukier z syropu voltów nabijeComment
-
warka #19 zabutelkowana
Skrzynka Apo, skrzynka NRW i kilkanaście butelek do rozdania. Blg spadło na cichej do 1,5 Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba.Comment
-
warka #20 - Sosenka (piwo smakowe)
na 22 litry:
3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec
zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
chmiel Marynka (szyszki) 8,7% 30g/60'
chmiel Lubelski (granulat) 3,8% 50 g/10'
drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
blg 13
1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Silnie chmielone nawiedzone piwo. Powstało bo podczas wolnej rozmowy z przyszłą teściową okazało się, że ma ona w piwniczce lekko zleżały syrop sosnowy. Mam nadzieję, żę uda się mocne, goryczkowe piwo z aromatem sosny. Tak, na listopadowe słoty.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Foxhohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?Last edited by Shlangbaum; 2006-10-13, 07:48.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumna 22 litry:
3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec
zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
Ja chciałem zrobić piwo "sosnowe" (zreszta nie wiem, czy nie miał to byc świerk) na samych jasnych słodach, z niewielką domieszką "nieagresywnego" słodu karmelowego typu Carapils.Comment
-
Po kilku próbach już wiem, że ten palony z Żywca nie jest taki Palony. A poza tym chciałem uzyskać aromat płonącego boru sosnowego Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę.Comment
-
Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaShlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.Comment
-
warka #20 zabutelkowana
Blg spadło do 2 Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych ) 0,5 l dla LajboCKów.
W tym tygodniu czeka mnie jeszcze warzenie portera bałtyckiegoComment
-
warka #21 - 'Tonący Szwed' porter bałtycki
na 30 litrów:
3 kg słodu pilzneńskiego Optima
3 kg słodu monachijskiego Strzegom
2 kg mączki słodowej Bogutyn Młyn
1,3 kg słodu palonego Żywiec
1 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,5 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES
0,5 kg ekstraktu słodowego barwiącego WES
razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku
zacieranie po angielsku 72*-65* C przez 100 minut
chmiel Magnum (szyszki) 50 g / 60'
chmiel Marynka (granulat) 50 g /60'
chmiel Spalter (szyszki) 100 g /30'
drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
blg 20 [mogło być lepiej ale popieprzyło mi się wysładzanie, bo nie chciało mi się podgrzać brzeczki po skończonym zacieraniu i była cholernie lepka - filtracja szła jakby cedzić klej butapren przez sitko (do tego te 2 kg mąki słodowej zagęszczało atmosferę we filtratorze) i musiałem wielokrotnie mieszać gwałtownie uleżane młóto ze świeżą wodą do wysładzania by filracja wogóle szła]
1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
-------------------------------------------
Porterka postanowiłem nazwać na cześć zwycięskiej dla Polskiej floty bitwy pod Oliwą (1627) - 28 listopada przypada 379 rocznica. Autorem tła etykiety jest Zbigniew Niewęgłowski.Comment
-
nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się z wątkiem HattrickPiweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!
W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan
Mój browar domowy
Etykiety moich piw domowychComment
Comment