Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.
    O co chodzi Jakoś nie rozumiem Twojej konfuzji. Chodzi Ci o to, że według Ciebie dodaję do słodu coś jeszcze czy, że myszy mi go zabrudziły?? A po trzecie skąd pomysł, że częstowałbym Cię moim piwem??

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • mwojtaszek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.09
      • 114

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.
      Ze sześć razy to czytałem i nijak nie chwytam przesłania tego, co napisałeś
      Marek - domowarzyciel namiętny

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23909

        #48
        Autor pewnie też sam nie wie :/
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          ... do moich zapasów słodu dobrały się myszy...
          Co w tym jest niezrozumiałego?

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          ... Zabije skurwiela...
          Ja też tak mogę legalnie na forum, czy ten zasób słownictwa jest zastrzeżony wyłącznie dla studentów?

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #50
            To jest Krzysiu temat o Mikrobrowarze Wielkobronowickim więc proszę nie zaśmiecaj mi go własnymi frustracjami. Studiów nie skończyłeś i to Cię tak boli?

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #51
              Warka 7b zabeczkowana.

              Część warki numer 7, ta która fermentowała osobno została zabeczkowana do minikega z odzysku po słowackim Bernardzie.

              Zawartość alkoholu minimum 4,7 %

              Drożdże przeznaczone na odzysk.

              P.S.
              Jak na zielone piwo to już jest pyszniutkie

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • cielak
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 2890

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                ...Jak na zielone piwo to już jest pyszniutkie
                No to na jutrzejsze spotkanie trzeba zakapslować z 5 butelek.
                zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                Comment

                • Titus_Fox
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.10
                  • 400

                  #53
                  współczucia z myszą, i powodzenia - u mnie w piwnicy rozłożył się szczur. Wali jak 150, a już za namową e-prezeza miałem znieść butelki do leżakowania w chłodniejsze miejsce.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #54
                    Kot załatwił myszy. Nie będę zdjęć zamieszczał bo są makabryczne Choć może by i warto było żeby przestrzec potencjalnych złodziei słodu co się z nimi stanie jak nieproszeni wejdą do mojej strychopiwniczki

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #55
                      Warka 7a zabutelkowana.

                      Część warki numer 7 z dużego fermentora zabutelkowana do 36 butelek (przy czynnym udziale mojej kobiety - a niech się uczy dziewczyna czegoś pożytecznego )

                      Zawartość alkoholu minimum 4,7 %

                      Butelkowane w moje imieniny 11.XI mam nadzieję że drożdże zrobiły mi prezent i piwo wyjdzie jak należy.
                      Last edited by Shlangbaum; 2005-11-14, 10:25.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #56
                        warka 8 - koźlak (miejmy nadzieję)

                        Na 10 litrów:

                        2 kg słodu monachijskiego
                        1 kg słodu pilzneńskiego
                        0,25 kg karmelowego ciemnego

                        Przerwa białkowa 53-55*/15 minut
                        Przerwa scukrzająca 60-64*/20 minut
                        Przerwa dekstrynująca 74-72*/30 minut -według próby jodowej

                        chmiel Marynka 10% 12,5g/70 min
                        chmiel Lubelski 4,1% 15g/40 min

                        drożdże Saflager S-23

                        Ekstrakt 15Blg

                        ------------------------------------------------------------
                        Piwo zrobione w wyniku akcji "Czyszczenie zapasów słodu". Sam nie wiedziałem co zrobię. Zatarłem słody i wyszedł koźlak, chyba. Zobaczymy za miesiąc.
                        Last edited by Shlangbaum; 2006-01-06, 17:05.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Zobaczymy za miesiąc.
                          Mój koźlak dojrzał po 4 miesiącach, sposób w jaki zmienił swój smak jest zadziwiający, cierpliwości życzę i pozdrawiam.

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #58
                            Warka 8 zabutelkowana.

                            Po 17 dniach fermentacji piwo zostało zabutelkowane.

                            Poniżej etykieta. Piwo zostanie zaprezentowane na konkursie piw domowych w Żywcu.
                            Attached Files
                            Last edited by Shlangbaum; 2006-01-23, 13:39.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #59
                              warka 9 - czerwony pils

                              Na 15 litrów:

                              1 kb słodu melaonidowego Weyermanna
                              0,8 kg słodu monachijskiego Strzegomskiego
                              1,1 kg słodu pilzneńskiego Strzegomskiego


                              Przerwa scukrzająca 60-62*/30 minut
                              Przerwa dekstrynująca 70-72*/20 minut -według próby jodowej


                              chmiel Marynka 10% 12,5g/70 min
                              chmiel Lubelski 4,1% 12,5g/30 min

                              drożdże Saflager S-23

                              Ekstrakt 10Blg

                              ------------------------------------------------------------
                              Miało być w sumie 10 litrów o większym ekstrakcie ale jakoś mi się więcej wody nalało. Mam nadzieję, że piwo tak jak w zamierzeniu wyjdzie czerwone lub chociaż czerwonawe.

                              Poniżej oczywiście etykieta.
                              Attached Files

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Titus_Fox
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.10
                                • 400

                                #60
                                hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie

                                Comment

                                Przetwarzanie...