Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
    hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie
    Szczerze i kompromitująco odpowiadam, że nie wiem Etykietki jeszcze można pozmieniać

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #62
      warka 9 zabutelkowana

      Minimalna zawartość alkoholu to 3,6 %
      Wyszedł lekki czerwony pilsik tak jak zamierzałem.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
        hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie
        Zdaje się, że sam "blg" jest juz w sobie stopniem, więc mówiąc, że czegoś jest 10 to albo blg albo %.

        Comment

        • Titus_Fox
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.10
          • 400

          #64
          hmmmmz, w takim razie albo *Blg albo zawartość procentowa ekstraktu wagowo ale to już moje zwyczajowe czepialstwo, na które nie powinno być miejsca w wątku Shlangiego

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
            ale to już moje zwyczajowe czepialstwo, na które nie powinno być miejsca w wątku Shlangiego
            A dlaczego? Zawsze się człowiek czegoś dowie we własnym wątku zamiast szukać na forum

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              ...
              Piwo zrobione w wyniku akcji "Czyszczenie zapasów słodu". Sam nie wiedziałem co zrobię. Zatarłem słody i wyszedł koźlak, chyba. Zobaczymy za miesiąc.
              ciekawy sposób robienia piwa
              Last edited by e-prezes; 2006-02-04, 14:15.

              Comment

              • Titus_Fox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.10
                • 400

                #67
                Prezesie, mówisz jakbyś Warki Pstrąg nie pił

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #68
                  warka 10 - "Karmelowa Piękność"

                  Na 20 litrów:

                  1660 g słodu pilzneńskiego ZODIAK
                  1430 g słodu pilzneńskiego strzegomskiego
                  660 g słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego
                  150 g płatków owsianych "Górskich"

                  Przetrwa białkowa 54*/10minut
                  Przerwa scukrzająca 64*/30 minut
                  Przerwa dekstrynująca 74*/30 minut


                  chmiel Lubelski 4,1% 25g/60min

                  drożdże Saflager S-23


                  Ekstrakt 10Blg


                  Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
                  ------------------------------------------------------------
                  Piwo uwarzone dzięki uprzejmości mwojtaszka, który odstąpił trochę pilzneńskiego
                  Attached Files

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Titus_Fox
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.10
                    • 400

                    #69
                    no no widzę drastyczną zmianę w stylu etykiet Piwko zapowiada się ciekawie, taka wiosenna orzeźwiająca "disetka" A po co dokładnie dodałeś płatki ?

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #70
                      Płatki po to, by piana była sztywniejsza oraz by się lepiej filtrowało Tak mówi teoria

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #71
                        Fermentująca Karmelowa Piękność. Zdjęcie zrobił MarcinKa
                        Attached Files

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Titus_Fox
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.10
                          • 400

                          #72
                          Strasznie Ci zazdroszczę tego seksownego baniaka do fermentacji

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #73
                            Warka 10 zabutelkowana.

                            Po 8 dniu fermentacji w temperaturze 6*-8* i spadku ballingu do 3,5 butelkuję piwo a do refermentacji używam nachmielonej pasteryzowanej brzeczki. Silne i sprawne saflagery pakuję oczywiście do słoika - jeszcze nie jedno u mnie zeżreją

                            Minimalna zawartość alkoholu 3,4 %

                            Sądząc po smaku zielonego piwa, to musi troszkę poleżakować, bo bardzo czuć paloności.

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #74
                              Dziś Mikrobrowar Wielkobronowicki wzbogacił się o fermentor ciśnieniowy pomysłu lukuj'a

                              Wszystkie elementy zakupywane przeze mnie przez kilka tygodni "po okazjach" poskładałem w 1h i działa Na razie testowałem na wodzie (a młuto zastąpiłem lnianymi ścierami ) i jest to naprawdę fajna sprawa

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #75
                                W piątek natomiast wzbogacił się o śrutownik (zdrowie ART'a ), silnik do śrutownika i grzałkę 2000W do przyszłej kadzi zacierno-warzelnej (zdrowie Allegro ).

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X