Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Titus_Fox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.10
    • 400

    #76
    hehe, mechanizacja w pełni, widzę... zapodaj jakieś fotki

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #77
      Warka #10 zapasteryzowana

      Ponieważ 4 butelki na 15 wypitych okazały się skiśnięte postanowiłem zapasteryzować resztę warki by się piwo czasem nie zmarnowało.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Titus_Fox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.10
        • 400

        #78
        Shlangi, czy ty nie masz aby grzyba w łazience/odkurzaczu/butach/klimie ? To jest naprawdę skrajnie nieprawdopodobne, by tak często kisły Ci piwa, nawet i same z siebie. Cóż się takiego dzieje z tymi warkami ? Pomyśleć by, że wieszasz koło nich klapki po wizycie w AquaParku

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #79
          To od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie A wynika to z tego, że nie używałem żadnych chemikaliów wcześniej tylko wrzątku a i tak oszczędnie

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            To od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie
            Możesz jakoś rozwinąć tą teorię?

            Czy jeśli dodam kwasu mlekowego do brzeczki, to piwo mi skiśnie?

            Ja się zawsze bakteriami przejmowałem, a to takie proste, wystarczy nie wlewać kwasu mlekowego.
            Last edited by Marcin_wc; 2006-04-13, 14:40.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Możesz jakoś rozwinąć tą teorię?
              Kwas w piwie to w większości kwas mlekowy powstający wyniku działalności bakteri kwasu mlekowego. Było o tym na forum. Proszę mi tematu nie zakwaszać

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Titus_Fox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.10
                • 400

                #82
                Hm, ja fermentory przelewam 2 l wrzątku z garścią pirosiarczynu pro forma. Wrzątek skutecznie załatwia sprawę, nic mi się jeszcze nie namnożyło nigdy i nigdzie [póki co]. Rozbieram też za każdym razem po użyciu wiadra kurek, który też ląduje w kąpieli z czystego wrzątku tak po użyciu jak i tuż przed następnym razem. Beczki płuczę do skutku wkrótce po opróżnieniu, a przed ponownym napełnianiem wypiekam w piekarniku przez pół godziny w 120 do 150 stopniach. Butelki przed rozlewem lądują także...w kąpieli z czystego wrzątku, później ociekają, ładuję roztwór suchego ekstraktu lub glukozy, skutkiem czego zanim zaleję ostatnią butelkę, pierwsza już jest dawno ostudzona i można do niej zacząć nalewać piwo. Do wrzątku dla butelek pirosiarczynu nie daję, bo paskudztwo capi i zostawia nalot]. Operacja: "wyjałowienie butelek, napełnienie piwem, obmycie i kąpiel fermentora we wrzątku" zabiera zwykle 5 do 6 pełnych 2l czajników wody, ale jak mówię, póki co żadnej awarii brzeczki/warki/piwka

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #83
                  Z tym się zgodzę, ale sam kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru.

                  Jeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.

                  Pozdrawiam

                  PS. Czy piwo które dostałem też kmam pasteryzować?

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    Jeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.
                    Skwaśniało tylko kilka butelek na całą warkę. W weekend otwarłem ostatnią feralną kwaśną. Dziś piłem i było okej. Chcę uratować tą resztę.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #85
                      Nie lepiej zrobić imprezę

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19258

                        #86
                        albo samolubnie wypić samemu

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          ... kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru....
                          Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

                          Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

                            Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
                            A ja myślę że coś tam wie, bo to co napisał jest zgodne z prawdą. No chyba że się usilnie wciąż szuka dziury w całym.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

                              Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
                              Marcin, chyba Krzysiu Cię nie lubi
                              Poszukuję

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #90
                                Dajcie już spokój, można to na PW załatwić, a nie w temacie Shlangauma.

                                Comment

                                Przetwarzanie...