hehe, mechanizacja w pełni, widzę... zapodaj jakieś fotki
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
Warka #10 zapasteryzowana
Ponieważ 4 butelki na 15 wypitych okazały się skiśnięte postanowiłem zapasteryzować resztę warki by się piwo czasem nie zmarnowało.Comment
-
Shlangi, czy ty nie masz aby grzyba w łazience/odkurzaczu/butach/klimie ? To jest naprawdę skrajnie nieprawdopodobne, by tak często kisły Ci piwa, nawet i same z siebie. Cóż się takiego dzieje z tymi warkami ? Pomyśleć by, że wieszasz koło nich klapki po wizycie w AquaParkuComment
-
To od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie A wynika to z tego, że nie używałem żadnych chemikaliów wcześniej tylko wrzątku a i tak oszczędnieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumTo od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie
Czy jeśli dodam kwasu mlekowego do brzeczki, to piwo mi skiśnie?
Ja się zawsze bakteriami przejmowałem, a to takie proste, wystarczy nie wlewać kwasu mlekowego.Last edited by Marcin_wc; 2006-04-13, 14:40.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcMożesz jakoś rozwinąć tą teorię?Comment
-
Hm, ja fermentory przelewam 2 l wrzątku z garścią pirosiarczynu pro forma. Wrzątek skutecznie załatwia sprawę, nic mi się jeszcze nie namnożyło nigdy i nigdzie [póki co]. Rozbieram też za każdym razem po użyciu wiadra kurek, który też ląduje w kąpieli z czystego wrzątku tak po użyciu jak i tuż przed następnym razem. Beczki płuczę do skutku wkrótce po opróżnieniu, a przed ponownym napełnianiem wypiekam w piekarniku przez pół godziny w 120 do 150 stopniach. Butelki przed rozlewem lądują także...w kąpieli z czystego wrzątku, później ociekają, ładuję roztwór suchego ekstraktu lub glukozy, skutkiem czego zanim zaleję ostatnią butelkę, pierwsza już jest dawno ostudzona i można do niej zacząć nalewać piwo. Do wrzątku dla butelek pirosiarczynu nie daję, bo paskudztwo capi i zostawia nalot]. Operacja: "wyjałowienie butelek, napełnienie piwem, obmycie i kąpiel fermentora we wrzątku" zabiera zwykle 5 do 6 pełnych 2l czajników wody, ale jak mówię, póki co żadnej awarii brzeczki/warki/piwkaComment
-
Z tym się zgodzę, ale sam kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru.
Jeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.
Pozdrawiam
PS. Czy piwo które dostałem też kmam pasteryzować?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc... kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru....
Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuKwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.
Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuKwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.
Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.PoszukujęComment
Comment