Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Skwaśniało tylko kilka butelek na całą warkę. W weekend otwarłem ostatnią feralną kwaśną. Dziś piłem i było okej. Chcę uratować tą resztę.
A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie?
A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie?
Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.
Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
o ile wiem bakterie kwasu mlekowego tworzą śluzowały nalot na powirzchni a może taki skórzasty?? niemniej sądzę, że to jeśli już bakterie kwasu octowego, bo piwo nie ma mysiego zapachu (próbowałem już parę twoich piw).
drożdże WLP-023 Burton Ale (dzięki Krzysiu za gęstwę )
Blg 11
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji. ---------------------------------------------------------------------------
Piwo powstało by wywiązać się z obietnicy. Stwierdziłem, że do Jabberwock'a będzie pasować tylko ale Poniżej zwyczajowo w moim wątku etykieta. Podczas robienia tego piwa po raz pierwszy użyłem nowego śrutownika i ciśnieniowego filtratora. Jestem strasznie zadowolony z jednego i drugiego wynalazku. Czas robienia piwa skrócił się o około 1,5 h Piwo przygotowywane na Galę Piw i Browarów Małopolski bo wszystkie inne domowe już wypiłem. Mam nadzieje, że do czasu gali będzie już wypijalne.
Zaintrygowałeś mnie tym pomysłem filtratora ciśnieniowego. Sam ostatnio zastanawiałem się jak ulepszyć filtrację i wydaje się to zacnym pomysłem. Rozumiem, iż główne elementy to wiadro, pokrywa i kompresor? Jak wygląda wkład filtracyjny?
Po zejściu ballingu do 3 zabutelkowałem piwo. W smaku będzie chyba nieźle chmielone Wyszło w sumie: skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 butelek do rozdania dla LajboCKów.
2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
2 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
0,2 kg słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego (650 EBC)
0,2 kg cukru (wymóg stylu podobno, kandyzowanego niestety nie miałem)
Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
Przerwa scukrzająca 62*-60*/30 minut
Przerwa dekstrynująca 74*-72*/30 minut
chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 20g/20min
drożdże WLP-550 Belgian Ale (dzięki MJP za gęstwę)
Blg 13
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
Koszt 0,5 l piwa (surowce + kapsle 0,40 zł ) ---------------------------------------------------------------------------
Piwo to ma być w stylu belgijskim, nie holenderskim, zgodnie z tą dyskusją lzkamila i grzecha. O oud bruin rzeczytałem pierwszy raz w przewodniku Pascala. Ma być treściwe, średnioalkoholowe, małogoryczkowe i lekko kwaskowe (mam nadzieję, że nie wyjdzie lekko kwasiżurowe ...ani tym bardziej mocno kwasiżurowe ).
1,8 kg ekstrakt słodowy Muntons Pilsner
0,2 kg ekstrakt słodowy suchy WES Bursztynowy
0,5 kg ekstrakt słodowy suchy Muntons Spraymalt
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 20g/20min
drożdże Wyest-2000 Budvar Lager
Blg 10 (nie chciałem cukru dosypywać )
Część brzeczki pozostawiona do refermentacji. ------------------------------------------------------------
Moje pierwsze piwo z ekstraktów Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w Krakowie
Comment