Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Skwaśniało tylko kilka butelek na całą warkę. W weekend otwarłem ostatnią feralną kwaśną. Dziś piłem i było okej. Chcę uratować tą resztę.
    A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie?

    Ps. W jakiej temp trzymasz butelki z piwem?

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #92
      Przecież pisał, że przeprowadził reprezentatywną próbę losową na wybranej grupie

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie?
        Denerwują mnie te złośliwości. Chyba własny wątek zamknę A jak już musisz być złośliwa to czytaj poprzednie posty http://browar.biz/forum/showpost.php...0&postcount=77
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Ps. W jakiej temp trzymasz butelki z piwem?
        Butelki trzymam w 7*
        Last edited by Shlangbaum; 2006-04-14, 10:18.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Denerwują mnie te złośliwości. Chyba własny wątek zamknę A jak już musisz być złośliwa to czytaj poprzednie posty http://browar.biz/forum/showpost.php...0&postcount=77
          To nie była złośliwość ale chyba poruszyłam wrażliwą strunę.

          Nie musisz przeze mnie zamykać wątku.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23929

            #95
            Nie martw się, nie ma takich możliwości

            Ale ale... Shlangi głowa do góry
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.
              Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
              o ile wiem bakterie kwasu mlekowego tworzą śluzowały nalot na powirzchni a może taki skórzasty?? niemniej sądzę, że to jeśli już bakterie kwasu octowego, bo piwo nie ma mysiego zapachu (próbowałem już parę twoich piw).

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #97
                warka 11 - "Jabberwocky ale"

                Na 20 litrów:

                3 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego
                0,5 kg słodu karmelowego jasnego strzegomskiego


                Przerwa scukrzająca 62*-60*/35 minut
                Przerwa dekstrynująca 72*-70*/25 minut


                chmiel Marynka (szyszki) 7% 30g/60 min
                chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 25g/20min


                drożdże WLP-023 Burton Ale (dzięki Krzysiu za gęstwę )


                Blg 11


                Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
                ---------------------------------------------------------------------------
                Piwo powstało by wywiązać się z obietnicy. Stwierdziłem, że do Jabberwock'a będzie pasować tylko ale Poniżej zwyczajowo w moim wątku etykieta. Podczas robienia tego piwa po raz pierwszy użyłem nowego śrutownika i ciśnieniowego filtratora. Jestem strasznie zadowolony z jednego i drugiego wynalazku. Czas robienia piwa skrócił się o około 1,5 h Piwo przygotowywane na Galę Piw i Browarów Małopolski bo wszystkie inne domowe już wypiłem. Mam nadzieje, że do czasu gali będzie już wypijalne.
                Attached Files

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #98
                  Zaintrygowałeś mnie tym pomysłem filtratora ciśnieniowego. Sam ostatnio zastanawiałem się jak ulepszyć filtrację i wydaje się to zacnym pomysłem. Rozumiem, iż główne elementy to wiadro, pokrywa i kompresor? Jak wygląda wkład filtracyjny?
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #99
                    Właśnie sobie policzyłem, że moja warka 11 - "Jabberwocky ale" wyszła mnie (nie licząc prądu i gazu) po 0,40 zł za butelkę 0,5 l

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      warka #11 zabutelkowana

                      Po zejściu ballingu do 3 zabutelkowałem piwo. W smaku będzie chyba nieźle chmielone Wyszło w sumie: skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 butelek do rozdania dla LajboCKów.

                      Warka sentymentalna. Ostatni raz nalewłem piwo do butelek ze sprzedanego fermentora

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        warka 12 - oud bruin

                        Na 20 litrów:

                        2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
                        2 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
                        0,2 kg słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego (650 EBC)
                        0,2 kg cukru (wymóg stylu podobno, kandyzowanego niestety nie miałem)


                        Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
                        Przerwa scukrzająca 62*-60*/30 minut
                        Przerwa dekstrynująca 74*-72*/30 minut


                        chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 20g/20min


                        drożdże WLP-550 Belgian Ale (dzięki MJP za gęstwę)


                        Blg 13


                        Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.

                        Koszt 0,5 l piwa (surowce + kapsle 0,40 zł )
                        ---------------------------------------------------------------------------
                        Piwo to ma być w stylu belgijskim, nie holenderskim, zgodnie z dyskusją lzkamila i grzecha. O oud bruin rzeczytałem pierwszy raz w przewodniku Pascala. Ma być treściwe, średnioalkoholowe, małogoryczkowe i lekko kwaskowe (mam nadzieję, że nie wyjdzie lekko kwasiżurowe ...ani tym bardziej mocno kwasiżurowe ).
                        Attached Files

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          warka #12 zabutelkowana

                          Po 6 dniach fermentacji piwo powędrowało do butelek.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            warka #13 - Jasne Pełne z ekstraktów

                            Na 20 litrów:

                            1,8 kg ekstrakt słodowy Muntons Pilsner
                            0,2 kg ekstrakt słodowy suchy WES Bursztynowy
                            0,5 kg ekstrakt słodowy suchy Muntons Spraymalt


                            chmiel Marynka (granulat) 8,7% 20g/20min


                            drożdże Wyest-2000 Budvar Lager


                            Blg 10 (nie chciałem cukru dosypywać )


                            Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
                            ------------------------------------------------------------
                            Moje pierwsze piwo z ekstraktów Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w Krakowie
                            Attached Files

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • mwojtaszek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.09
                              • 114

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Na 20 litrów:

                              chmiel Marynka (granulat) 8,7% 20g/20min
                              Ekstra, tylko czemu znów dajesz takie homeopatyczne ilość chmielu?
                              Jak byś nic nie dał - efekt smakowy będzie pewnie identyczny.

                              Pamiętaj, że chmiel też działa konserwująco - bez niego piwo szybciej Ci się skwasi
                              Marek - domowarzyciel namiętny

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                Rozumiem Marku Twoją troskę ale ekstrakt, którego użyłem był już nachmielony

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X